Artister

 

Elina Vähälä, violin

Klicka för att öppna CV

Hugo Ticciati, violin

Klicka för att öppna CV

”Hugo har en sällsynt förmåga att uttrycka en djup förståelse för musiken och att kasta ljus på dess spirituella innehåll”

-Arvo Pärt

Som violinist och dirigent insuper Hugo alla möjliga former av kreativitet, oberoende om det handlar om uruppföranden på Carnegie Hall, att improvisera med munkar i Indien eller om att planera innovativa program för O/Modernt.

Hugo är en violinist som närmar sig sitt arbete på ett unikt intellektuellt sätt. Han införlivar element från litteratur, filosofi, andlighet och meditation. Vid sidan om passionen för att upptäcka och lära sig från musik från alla olika tidsperioder och traditioner omfamnar Hugo den samtida musikvärlden och framför verk skrivna för honom i konsertsalar så som Mariinskyteaterns konsertsal, Chicago Symphony Hall, Wigmore Hall, Berlin Konzerthaus och Orientaliska konstteatern i Shanghai. Han ombeds också regelbundet att planera och presentera konserter med en unik twist och samarbetar med ensembler så som  Scottish Chamber Orchestra, Basel Kammarorkester, Scottish Ensemble, Manchester Camerata och hans egen O/Modernt-orkester. Han har beställt över 50 verk av kompositörer så som Erkki-Sven Tüür, Peteris Vasks, Sven-David Sandström, Albert Schnelzer, Judith Weir och Tobias Broström. Hugo är konstnärlig ledare för O/MODERNT-festivalen vid Ulriksdals Slottsteater Confidence i Stockholm. Varje år i juni arrangeras i Sveriges äldsta rokokoteater en serie unika musikaliska möten som utmanar lyssnarnas konventionella tankesät och vanor. 2017-års festival hade temat ‘Vivaldi och Återvändandet’.

Hugo har en stark passion för kammarmusik och uppträder regelbundet vid olika prestigefyllda festivaler så som Kuhmo, Edinburgh, Gstaad, St-Denis, Baltic Sea) och i konsertsalar runt om i Europa och i fjärran östern. Han samarbetar med artister så som Evelyn Glennie, Anne Sofie von Otter, Steven Isserlis, Angela Hewitt och Olli Mustonen. Hugo spelar på en G.B. Guadagnini-violin från 1751.

Hugo ger regelbundet mästarkurser, håller seminarier om violinundervisning och föreläser om musikrelaterade ämnen runt om i världen. En av höjdpunkterna under de senaste åren var en två veckor lång vistelse vid en ashram vid foten av Himalaya. Där ägnade han sig varje morgon åt liturgiskt recitativ sång. På dagarna sopade han golven och på kvällarna satt han med benen i kors vid en brasa och spelade Bach för en grupp barfotade munkar.  Hans musiksmak sträcker sig från kontemplativa indiska raga-stycken till musik av rockbandet Muse (spelad med hög volym) och sånger av Richard Strauss (spelad med ännu högre volym). Hugo lever fortfarande lycksaligt utan en mobiltelefon. Han läser gärna Bhagavad-Gita men har på senare tid fängslats av verk av den franska filosofen Henri Bergson.

Andres Kaljuste, altviolin

Klicka för att öppna CV

 

Nicolas Altstaedt, cello

Klicka för att öppna CV

Jakob Koranyi, cello

Klicka för att öppna CV

 

Erkki Lahesmaa, cello

Klicka för att öppna CV

 

Heini Kärkkäinen, piano

Klicka för att öppna CV

 

 

Simon Crawford-Phillips, piano & dirigent

Klicka för att öppna CV

 

Niekdegroot©JosepMolina.net

Niek de Groot, kontrabas

Klicka för att öppna CV

Den holländska kontrabasisten Niek de Groot är en av vår tids främsta solister. Niek började som trumpetist men övergick till kontrabas vid 18-års ålder. På ovanligt kort tid blev han förste kontrabasist i flera europeiska ensembler samt mottog en 10-år lång ordinarie tjänst som förste solokontrabasist för the Royal Concertgebouw Orchestra. Efter sina formella studier vidareutvecklade han sina färdigheter vid Banff Centre for the Arts i Kanada. Niek har hämtat inspiration från mästarkurser med de eminenta cellisterna Frans Helmerson, Lluìs Claret, Laurence Lesser och från samarbetet med Leonard Bernstein, György Sebök och Mstislav Rostropovich.

Sedan 2006 har Niek de Groot ägnat sig helt åt kammarmusik och solistframträdanden. Han uppträder regelbundet som solist och kammarmusiker i de mest kända konsertsalarna och musikfestivalerna. Hans repertoar innehåller en stor del nutida musik och han har samarbetat tätt med kompositörer som Kurtág, Stockhausen, Saariaho, Vasks och Gubaidulina.

En ny kritikerrosad solo-CD (Nimbus) gavs ut i juni 2015. Den första volymen av Hoffmeisters solokvartetter och Rossinis sonater utgavs för skivbolaget BIS 2017. Volym 2 utges senare under 2018. En ny kritikerrosad inspelning (AUDITE) av moderna duon för violin och kontrabas finns på marknaden sedan februari 2018. Bland kommande projekt kan nämnas en inspelning av Kurtágs kammarmusik (AUDITE) och uruppföranden av flera nya konserter för kontrabas.

Sedan 1996 verkar Niek som professor vid Folkwangs konstuniversitet i Essen, Tyskland. Niek är den enda kontrabasistläraren på en sådan position i Tyskland som spelar med fransk stråke. Han undervisar också på institutioner i Norge, Nederländerna, Italien, Spanien och håller regelbundet mästarkurser världen över. Många av hans tidigare och nuvarande elever spelar i de mest prestigefyllda orkestrarna i Europa.

Under sin karriär har Niek de Groot spelat på ovanliga kontrabasar av Cerutti, Bajoni och på Amatin från 1680. För närvarande äger han ett instrument av Cesare Candi och alldeles nyligen fick han ett livslångt tillstånd att spela på den världskända Domenico Montagnana kontrabasen från 1747. Hans stråkar är specialgjorda för honom av Jochen Schmidt, Dresden. Hans barockstråkar och klassiska stråkar är gjorda av Gerhard Landwehr.

Anni Haapaniemi, oboe

Klicka för att öppna CV

Janne Thomsen, flöjt

Klicka för att öppna CV

Mikko Luoma, dragspel

Klicka för att öppna CV

Christoffer_Sundqvist

Christoffer Sundqvist, klarinett

Klicka för att öppna CV

Christoffer Sundqvist inledde sina klarinettstudier vid Jakobstads konservatorium för Bernhard Nylund. År 2002 tog han sitt diplom vid Sibelius-Akademin för Anna-Maija Korsimaa. Han fortsatte sin utbildning vid musikhögskolan i Basel under professor François Bendas ledning och har också deltagit i mästarkurser för Hans Rudolf Stalder, Guy Deplus, Charles Neidich och Ronald van Spaendonck samt studerat kammarmusik för flera betydande musiker. Sundqvist vann ett delat första pris vid Crusell-klarinettävlingen år 2002. Han har också beviljats Pro Musica-medaljen samt två EMMA pris för bästa klassiska skivinspelning.

Sundqvist valdes av Radions symfoniorkester till årets debutant 2004. Under de senaste åren har han spelat som solist med nästan samtliga finländska orkestrar. Till hans utländska solistuppdrag hör gästspel med BBC Symphony Orchestra, Göteborgs symfoniorkesterl, Nordwestdeutche Philharmonie, Norrköpings symfoniorkester samt ERSO Tallinn under ledning av dirigenter såsom Jukka-Pekka Saraste, John Storgårds, Sakari Oramo, Okko Kamu, Karl-Heinz Steffens och Hannu Lintu. Säsongen 2016-17 debuterar han bl.a med NDR Hannover samt Camerata Hamburg.

Sundqvist är även aktiv som kammarmusiker och är en återkommande gäst vid Festivaler Som Kuhmo, Kempten Classix, West cork Chamber music och Crusell veckan i Nystad. 2016 debuterar han bl.a i Muziekgebouw Amsterdam.

Sommaren 2007 uppträdde Sundqvist vid Helsingfors festspel vid en konsert som presenterade kammarmusik av Magnus Lindberg och i maj 2008 uruppförde Sundqvist i Helsingfors Magnus Lindbergs Trio för klarinett, cello och piano. Det senaste uruppförandet var i september i år, av Erkki-Sven Tüürs klarinettkonsert Peregrinus tillsammans med Radions symfoniorkester under ledning av Hannu Lintu. Sundqvist gör skivinspelningar för Ondine, BIS och Alba. Till kommande projekt hör bla. En komplett inspelning av Spohrs 4 klarinettkonserter med NDR Hannover 2017. Sedan 2005 har Sundqvist varit Radions symfoniorkesters soloklarinettist. Han undervisar även klarinettspel vid Sibelius-Akademin och håller regelbundet mästarkurser.

Hösten 2012 utsågs Sundqvist till konstnärlig ledare för Jakobstads Sinfonietta och sedan hösten 2013 delar han det konstnärliga ledarskapet för RUSK-festivalen med tonsättaren Sebastian Fagerlund. 

Elias Numminen, klarinett

Klicka för att öppna CV

Elias Numminen, hemma från Tammerfors, studerar klarinettspel vid Sibelius-Akademin. Han har tidigare studerat för Harri Mäki och Olli Leppäniemi och för tillfället förbereder han sin musikmagisterexamen under ledning av Christoffer Sundqvist. Elias har kompletterat sina studier med mästarkurser med flertalet kända klarinettister av vilka kan nämnas bl.a. Yehuda Gilad, José Luis Estellés och Kari Kriikku. Vid sidan av klarinettspel har Elias även hunnit studera orkesterledning. 

Elias uppträder aktivt både som orkestermusiker och kammarmusiker. Han har spelat tillsammans med bl.a. Helsinki Sinfonietta, Opera Box, Gardets musikkår och Aava Winds samt på Helsinki Winds- ja Tampering-festivalerna. Tillsammans med sin blåskvintett har förutom i Finland även uppträtt i Norge. På sin fritid verkar Elias som influencer för Suomen Klarinettiseura ry.

 

 

Jukka Harju, valthorn

Klicka för att öppna CV

Tommi Hyytinen, valthorn

Klicka för att öppna CV

Atsuko Sakuragi, trumpet

Klicka för att öppna CV

Kazutaka Morita, slagverk

Klicka för att öppna CV

 

Otto Virtanen, fagott

klicka här för att öppna CV

 

 

Mellersta Österbottens Kammarorkester

Klicka för att öppna CV

Mellersta Österbottens Kammarorkester (MÖK) har fungerat som professionell kammarorkester sedan år 1989, och dess homogena klang och dynamiska slagkraft är resultat av ett långvarigt samarbete. Juha Kangas grundade orkestern år 1972 för vilken han fungerade som konstnärlig ledare ända fram till slutet av år 2008. Orkesterns repertoar spänner över samtliga musikhistoriska epoker från barock till nutid. För inte minst vår tids finländska musik är orkestern en utmärkt ambassadör. Pehr Henrik Nordgren (1944–2008) fungerade länge som kammarorkesterns ‘huskompositör’ samtidigt som orkestern upprätthåller mycket nära kontakter med både baltiska och nordiska tonsättare.

Mellersta Österbottens Kammarorkester har ca 160 uruppföranden, varav de flesta är egna beställningsverk. Skivinspelningarna under ledning av hederskapellmästare Juha Kangas uppgår till över 60. Orkestern gästar inhemska och internationella musikfestivaler och har turnerat och uppträtt utomlands förutom i Europa även i Japan och New York. Sommaren 2017 konserterade orkestern på den berömda Mozart-festivalen i Würzburg, Tyskland.

MÖK tilldelades Nordiska rådets musikpris år 1993. År 1995 erhöll Kammarorkestern och kapellmästare Juha Kangas Teosto-priset, 1998 Finlands Tonsättare r.f.:s Madetoja-pris och belönades med Årets skiva av Rundradion samt erhöll Finlands ljud- och bildupptagningsproducenter ÄKT:s Jannepris år 1999. År 2004 erhöll Kammarorkestern och Tammerfors Filharmonis gemensamma Vasks-skiva det internationella Cannes Classical -priset som Årets skiva.

Från och med hösten 2013 fungerar Sakari Oramo som orkesterns konstnärlige ledare. MÖK:s och Oramos inspelning av C. Ph. E. Bachs symfonier 1­­–6 för skivbolaget Alba belönades med en Emma i kategorin Årets klassiska album 2014. Samma skiva var nominerad till BBC Music Magazine Awards årets skiva. MÖK och Oramo var Emma-nominerade år 2016 även med skivan ”Favourite English Strings”. Detta år tävlade MÖK:s och hederskapellmästare Juha Kangas skiva ”Dedicated to” i samma kategori.

 

Yrkeshögskolan NOVIA

Klicka för att öppna CV