[rusk-lang]

  

Taiteilijat

 

Elina Vähälä, viulu

Yhdysvaltain Iowassa syntynyt mutta jo pikkulapsena Suomeen muuttanut Elina Vähälä kuuluu Suomen kansainvälisimpiin viulisteihin. Sibelius-Akatemiassa Vähälän opettaja oli Tuomas Haapanen, ja muita tärkeitä mentoreita ovat olleet Ana Chumachenco ja Peter Csaba. Valmistumisvuotenaan 1999 Vähälä voitti arvostetun Young Concert Artists International Auditions -kilpailun New Yorkissa.

Vähälä on ansainnut maineensa laaja-alaisella repertuaarillaan, joka kattaa konserttoja ja kamarimusiikkia barokista nykypäivään. Vuonna 2012 hän kantaesitti tilaamansa Jaakko Kuusiston viulukonserton, jonka hän myös äänitti BIS-yhtiölle vuonna 2013 samalle levylle John Coriglianon Punainen viulu -konserton kanssa. Vähälä on kantaesittänyt myös Aulis Sallisen Kamarikonserton sekä Curtis Curtis-Smithin Kaksoiskonserton yhdessä pianisti-kapellimestari Ralf Gothónin kanssa. Kalevi Ahon viulukonserton nro 2 Vähälä kantaesitti vuonna 2016.

Vähälän viimeaikaisiin kohokohtiin kuuluvat esiintymiset Minnesotan orkesterin, Detroitin ja Houstonin sinfonikoiden, Lyonin kansallisen sinfoniaorkesterin, Tukholman kuninkaallisten filharmonikoiden sekä Singaporen sinfoniaorkesterin kanssa. Syyskuussa 2015 Vähälä soitti televisioidussa konsertissa lähes mahdottomana pidetyn Sibeliuksen viulukonserton varhaisversion Radion sinfoniaorkesterin solistina Hannu Linnun johdolla.

Soittotehtäviensä ohella Vähälä on 2009 toimintansa aloittaneen Viuluakatemian perustajajäsen sekä Karlsruhen musiikkikorkeakoulun viuluprofessori.

Vähälän soitin on Giovanni Battista Guadagnini vuodelta 1780.

www.elinavahala.com

Hugo Ticciati, viulu

”Hugo has a rare ability to convey a profound understanding of the music and shed light on its spiritual intent”
-Arvo Pärt

Viulistina ja johtajana Hugo Ticciati käyttää luovuuttaan monipuolisesti olkoon se ensiesitys Carnegie Hallissa, improvisointia munkkien kanssa Intiassa tai innovatiivista ohjelmasuunnittelua O/Modernt orkesterille, jonka hän perusti vuonna 2011.

Hugon intohimo on tutkia ja oppia musiikkia eri aikakausilta ja traditioista ja hän on erityisen kiinnostunut nykymusiikista. Nykysälveltäjät, kuten Erkki-Sven Tüür, Peteris Vasks ja Judith Weir ovat kirjoittaneet Hugolle yli 30 sävellystä. Vuonna 2018 Kings Place on valinnut Hugon residenssitaiteilijakseen ja alkaen vuodesta 2019 hän aloittaa Orchestra da Camera di Perugian ylikapellimestarina.

Hugo opettaa usein mestarikursseilla ja pitää seminaareja viulupedagogiikasta ja muista musiikkiin liittyvistä aiheista säännöllisesti ympäri maailmaa. Viime vuoden kohokohta oli kahden viikon residenssi ashramissa Himalajan juurella, josa meditaatiomusiikki täytti päivät ja illat kuluivat Bachia soittaessa.

Hugo elää edelleen onnellisena ilman älypuhelinta ja on viime aikoina innostunut ranskalaisen filosofin, Henri Bergsonin töistä.

http://omodernt.com

 

Andres Kaljuste, alttoviulu

Eestiläinen kapellimestari, viulisti ja alttoviulisti Andres Kaljuste debytoi Eestin Kansallisoopperassa (2018) äskettäin ja johtaa säännöllisesti Eestin musiikki- ja teatterikorkeakoulun sinfoniaorkesteria. Hän valmistui kapellimestariksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017 ja toimi samanaikaisesti Helsingin kaupunginorkesterin vierailevana alttoviulun äänenjohtajana.

Kapellimestarina Kaljuste on johtanut useita orkestereita kuten Tampereen Filharmonia, Viron Kansallisorkesteri, Odensen ja Aarhusin sinfoniaorkesterit, Oulu Sinfonia ja Pori Sinfonietta. Tällä kaudella hän debytoi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Tallinna Chamber Orchestran kapellimestarina

Kaljuste on opiskellut viulunsoittoa Tukholman kuninkaallisessa akatemiassa ja myöhemmin
Hochschule für Musik “Hanns Eisler” Berliinissä. Opintoja seurasi kaksivuotinen stipendi Academy of Rundfunk- Sinfonieorchesterissa Berliinissä, jonka jälkeen Kaljuste jatkoi freelance muusikkona Iso-Britannian huippuorkestereissa, kuten, RPO, The Philharmonic ja vierailevana konserttimestarina Oulu Sinfoniassa.

Andres Kaljuste löysi innostuksensa opettamiseen työskennellessään Tukholmalaisessa musiikkikoulussa Lilla Akademien, joka on tunnustettu yhdeksi musiikkioppilaitosten huipuksi Pohjoismaissa.
Solistina Kaljuste on esiintynyt usean orkesterin kanssa, kuten Viron kansallisorkesteri, Verona Philharmonic, Tallinn Chamber Orchestra, Belgrade Strings, Vanemuise Symphony Orchestra ja hän on debytoinut Berlin Konzerthausissa vuonna 2010 Cappella Academican kanssa.

www.andreskaljuste.com

Nicolas Altstaedt, sello

Mikko Ivars, sello

Omien konserttiensa lisäksi Ivars on tehnyt levytyksiä sekä radionauhoituksia eri kamariyhtyeiden jäsenenä. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt tärkeimmillä suomalaisilla musiikkijuhlilla, useimmissa
Euroopan maissa sekä Venäjällä, Turkissa, Meksikossa, USA:ssa ja Japanissa.

Ammattilaisura orkesterimuusikkona alkoi Suomen kansallisoopperan orkesterissa vuonna 1996 ja vuodesta 2003 lähtien Ivars on työskennellyt Radion sinfoniaorkesterissa. Hän on myös Virtuosi di Kuhmo-kamariorkesterin soolosellisti ja Avanti!-kvartetin jäsen.

Ivars on perustanut Hauhon musiikkijuhlat ja toimii tapahtuman taiteellisena johtajana.

www.hauhofestival.fi/mikko

Jakob Koranyi, sello

Heini Kärkkäinen, piano

Heini Kärkkäinen on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan luokalla valmistuen musiikin maisteriksi vuonna 1991, ja täydentänyt opintojaan mm. Ralf Gothónin ja Jacques Rouvierin johdolla. Hän voitti Ilmari Hannikainen -pianokilpailun 1984 ja sijoittui toiseksi Maj Lind -pianokilpailussa vuonna 1986. Kärkkäinen on soittanut mm. RSO:n, Tapiola Sinfoniettan, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Orquesta Ciudad de Granadan, Orchestra della Svizzera Italianon solistina sekä esiintyy laajasti Euroopassa ja Yhdysvalloissa myös kamarimuusikkona. Hän on kantaesittänyt erityisen runsaasti suomalaista nykymusiikkia.

Kärkkäinen on tehnyt useita palkittuja levytyksiä. Duolevy Jan-Erik Gustafssonin kanssa (Ondine) sai Yleisradion vuoden levy-palkinnon 1994. Camille Saint-Saënsin musiikkia sisältävä levy (BIS Classics) oli brittiläisen BBC Music Magazinen kuukauden levy maaliskuussa 2007 ja Gramophone-lehti sisällytti sen suosituksiinsa. Muita levytyksiä ovat mm. Sibelius-levy Pekka Kuusiston kanssa (Ondine) sekä Bartokin Konsertto kahdelle pianolle ja lyömäsoittimille (RSO/Jumppanen/Oramo/Warner Classics).

Solistiuransa ohessa Heini Kärkkäinen toimii Tampereen ammattikorkeakoulussa pianonsoiton yliopettajana vuodesta 2010. Hän perusti uuden kamarimusiikkifestivaalin Tampereelle tammikuussa 2017. Tampere Chamber Music- festivaali yhdistää musiikkia ja hyvinvointia, taidetta ja tiedettä.

Syksyllä Kärkkäinen on mukana projektissa North around the Baltic Sea 2018. Kiertue ulottuu Tanskaan, Baltian maihin, Ruotsiin ja Suomeen sisältäen ohjelmistoa ja kantaesityksiä näiltä alueilta.

Simon Crawford-Phillips, piano & kapellimestari

Niek de Groot, kontrabasso

Hollantilainen kontrabasisti Niek  de Groot on aikamme merkittävimpiä solisteja. Niek aloitti trumpetistina, mutta siirtyi kontrabassoon  18-vuotiaana. Hän pääsi uskomattoman lyhyessä ajassa kontrabasson äänenjohtajaksi moniin eurooppalaisiin yhtyeisiin sekä sai 10 vuoden vakituisen viran the Royal Concertgebouw Orchestran ensimmäisenä soolokontrabasistina.

Muodollisten opintojensa jälkeen hän kehitti taitojaan Banff Centre for the Artsissa Kanadassa. Niek on hakenut inspiraatiota mestarikursseilta, opettajinaan mm. erinomaiset sellistit Frans Helmerson, Lluìs Claret, Laurence Lesser,  sekä yhteistyössä Leonard Bernsteinin, György Sebökin ja Mstislav Rostropovitšin kanssa.

Vuodesta 2006 Niek de Groot on omistautunut täysin kamarimusiikille ja solistitehtäville. Hän esiintyy säännöllisesti solistina ja kamarimuusikkona tunnetuimmissa konserttisaleissa ja monilla musiikkifestivaaleilla. Uusi kriitikoiden  ylistämä soololevy (Nimbus) julkaistiin kesäkuussa 2015. CD-levyllinen nykymusiikkia sisältäen viulu ja kontrabassoduettoja (Audite) sekä Hoffmeisterin soolokvartetit (vol. I) sekä Rossinin sonaatit julkaistaan BIS-yhtiöltä syksyllä 2017.

Hänen ohjelmistonsa sisältää paljon uutta musiikkia ja hän on tehnyt tiivistä yhteistyötä nykysäveltäjien, kuten Kurtágin, Stockhausenin, Saariahon, Vasksin ja Gubaidulinan kanssa.

Niek toimii vuodesta 1996 Folkwangin taideyliopiston professorina Essenissä, Saksassa. Niek on Saksan ainoa professorina toimiva kontrabasson opettaja, joka soittaa ranskalaisella jousella. Hän opettaa myös Norjassa, Alankomaissa,  Italiassa, Espanjassa sekä säännöllisesti mestarikursseilla ympäri maailmaa. Monet hänen oppilaistaan soittavat Euroopan arvostetuimmissa orkestereissa.

Niek de Groot on uransa aikana soittanut harvinaisilla kontrabassoilla, joita ovat m. Cerutti, Bajoni ja Amati vuodelta  1680. Tällä hetkellä hän omistaa Cesare Candin soittimen ja sai aivan äskettäin elinikäisen oikeuden soittaa maailmankuululla Domenico Montagnana -kontrabassolla vuodelta 1747. Niekin käyttämät jouset ovat erikoisvalmisteisia ja hänelle räätälöityjä, valmistajana  Jochen Schmidt, Dresden. Hänen barokkijousensa sekä klassisen jousen on valmistanut Gerhard Landwehr.

Anni Haapaniemi, oboeAnni Haapaniemi on opiskellut oboensoittoa Sibelius-Akatemiassa, Göteborgin ja Geneven Konservatorioissa sekä Pariisissa. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2007. Soolo-oboistina hän on toiminut Tampere Fiharmoniassa, Helsingin kaupunginorkesterissa ja syksystä 2009 alkaen Tapiola Sinfoniettassa. Haapaniemi on Arktinen Hysteria -puhallinkvintetin jäsen ja soittaa mielellään myös barokki- ja klassisen ajan oboeita mm. Ensemble Schratissa. Anni Haapaniemi opettaa oboensoittoa Sibelius-Akatemiassa, ja hän toimi Kaustisen Kamarimusiikkiviikon taiteellisena johtajana vuosina 2013-2015

Janne Thomsen, huilu

Mikko Luoma, harmonikka

Christoffer_Sundqvist

Christoffer Sundqvist, klarinetti Christoffer Sundqvist (s. 1978) aloitti klarinetinsoiton opintonsa Pietarsaaren konservatoriossa Bernhard Nylundin oppilaana. Vuonna 2002 hän suoritti diplomin Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Anna-Maija Korsimaa.  Sundqvist jatkoi opintojaan Baselin musiikkikorkeakoulussa professori Francois Bendan johdolla. Hän on myös osallistunut Hans Rudolf Stalderin, Guy Deplusin, Charles Neidichin sekä Ronald van Spaendonckin mestarikursseille sekä opiskellut kamarimusiikkia useiden merkittävien muusikoiden johdolla. Christoffer Sundqvist voitti jaetun ensipalkinnon Crusell-klarinettikilpailussa vuonna 2002. Hänet on myös palkittu Pro Musica -mitalilla sekä ensimmäisellä palkinnolla Espoon Juvenalia-kamarimusiikkikilpailussa.

Christoffer Sundqvist valittiin Radion sinfoniaorkesterin vuoden 2004 debytantiksi. Viime vuosina hän on soittanut lähes kaikkien suomalaisorkestereiden solistina. Ulkomaisista solistivierailuista mainittakoon BBC Symphony Orchestra, Göteborgin sinfoniaorkesteri, Sinfonieorchester Basel sekä liettualainen St Christopher Chamber Orchestra. Kapellimestareina ovat olleet mm. Jukka-Pekka Saraste, John Storgårds, Sakari Oramo, Okko Kamu, Juha Kangas ja Hannu Lintu. Sundqvist on vakituinen vieras eurooppalaisilla festivaaleilla. Hän on vieraillut mm. Varsovan syksy -festivaalilla, Fürstensaal Classix -festivaalilla Kemptenissä, Märzmusik-festivaalilla ja West Cork -kamarimusiikkifestivaalilla Irlannissa. Kauden kiinnityksistä 2013-14 mainittakoon solistidebyytit Nordwestdeutsche Philharmonien ja Norrköpingin Sinfoniaorkesterin kanssa sekä Erkki-Sven Tüürin klarinettikonserton kantaesitys Radion Sinfoniaorkesterin solistina.

Christoffer Sundqvist on aktiivinen kamarimuusikko ja mm. Arktinen hysteria -puhallinkvintetin perustajajäseniä. Toinen tärkeistä kamarimusiikkikokoonpanoista on turkulainen Plus-ensemble. Sundqvist on konsertoinut Suomessa ja ulkomailla myös mm. Danel-kvartetin, Kodály-kvartetin, Uusi Helsinki -kvartetin, Tempera-kvartetin, Pekka Kuusiston, Sakari Oramon, Paavali Jumppasen, Bella Davidovichin, Dmitri Sitkovetskyn, Herve Joulainin, Niek de Grootin  sekä Philippe Graffinin kanssa. Vuodesta 2013 lähtien Sundqvist on toiminut Jabostads Sinfoniettan taiteellisena johtajana sekä Rusk-festivaalin taiteellisena johtajana.

Christoffer Sundqvist on kantaesittänyt Markus Fagerrudin sekä Sebastian Fagerlundin klarinettikonsertot. Syksyllä 2007 hän kantaesitti yhdessä Tommi Aallon kanssa Aulis Sallisen kaksoiskonserton klarinetille ja alttoviululle Radion sinfoniaorkesterin solistina. Kamarimusiikkiyhtyeidensä kanssa hän on kantaesittänyt lukuisia suomalaisia teoksia mm. P.H. Nordgrenilta, Sampo Haapamäeltä, Magnus Lindbergiltä ja Atso Almilalta. Sundqvist tekee tiivistä yhteistyötä Sebastian Fagerlundin kanssa. Yhteistyön viimeisimpiä kantaesityshedelmiä ovat klarinettikonserton lisäksi Trio vuodelta 2010 ja Sonaatti vuodelta 2011.

Sundqvist levyttää BIS ja Alba -levymerkeille. Viimeisimpiä levytyksiä ovat Fagerlundin klarinettikonserton Emma-palkittu ja laajaa kansainvälistä huomiota saanut levytys Göteborgin Sinfoniaorkesterin kanssa BIS:lle, Peter Eötvösin ja Aulis Sallisen konserttojen levytys Alba:lle sekä Plus Ensemblen Jukka Tiensuun musiikkia sisältävä EMMA-palkittu levy ALBA:lle.

Vuodesta 2005 lähtien Sundqvist on ollut Radion sinfoniaorkesterin sooloklarinetisti. Christoffer Sundqvist opettaa klarinetinsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä säännöllisesti mestarikursseilla.

”RSO:n sooloklarinetisti Christoffer Sundqvist on eleettömästi vain parastaan tarjoten noussut suomalaisten instrumentalistien huipulle. Musisoinnin sulavuus, rytminen kimmoisuus, äärimmäisyydet tavoittava sointikirjo ja varma tyylitaju ovat lumonneet aina, olipa kyse orkesterisooloista, kamarimusiikki- tai solistiesityksistä.” Helsingin Sanomat 3.9.2011

Elias Numminen, klarinetti Tampereelta lähtöisin oleva Elias Numminen opiskelee klarinetinsoittoa Sibelius-Akatemiassa. Siellä häntä ovat opettaneet Harri Mäki ja Olli Leppäniemi ja tällä hetkellä hän valmistelee musiikin maisterin tutkintoa Christoffer Sundqvistin johdolla. Elias on täydentänyt opintojaan useiden maineikkaiden klarinetistien mestarikursseilla, mainittakoon ainakin Yehuda Gilad, José Luis Estellés ja Kari Kriikku. Soittamisen lomassa Elias on ehtinyt käydä opiskelemassa myös orkesterinjohtoa.

Elias esiintyy aktiivisesti niin orkestereissa kuin kamarimuusikkonakin. Hän on soittanut esimerkiksi Helsinki Sinfoniettassa, Opera Boxissa, Kaartin Soittokunnassa, Aava Windsissä sekä Helsinki Winds- ja Tampering- Festivaaleilla. Puhallinkvintettinsä kanssa hän on käynyt Suomen lisäksi esiintymässä myös Norjassa. Vapaa-ajallaan Elias toimii vaikuttajana Suomen Klarinettiseura ry:ssä.

 

 

Jukka Harju, käyrätorvi

Kokkolasta kotoisin olevan Jukka Harjun (s.1975) muusikkouran alkutaipaleelle kuuluivat säännölliset avustajatehtävät Pietarsaaren orkesteriyhdistyksen konserteissa. Saman orkesterin solistina hän esiintyi jo vuonna 1991 ja lukioikäisenä hänet kiinnitettiin myös orkesterin rungon muodostaneen puhallinkvintetin käyrätorvensoittajaksi. Opinnot veivät kuitenkin maailmalle, Sibelius-Akatemiaan ja Hochschule für Musik und darstellende Kunstiin Wieniin. Vuodesta 2008 Harju on toiminut Radion sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvensoittajana Helsingissä esiintyen paitsi ryhmänsä äänenjohtajana, myös säännöllisesti orkesterinsa solistina.

Harju on esiintynyt lähes jokaisen suomalaisen ammattiorkesterin solistina esittäen instrumenttinsa keskeisen repertuaarin sekä hänelle kirjoitettuja teoksia (esim. Kirmo Lintinen: Concertino, Osmo Tapio Räihälä: Käyrätorvikonsertto ja Aulis Sallinen: Viisi naismuotokuvaa).

Kansainvälinen menestys sekä ensimmäinen palkinto Holger Fransman -käyrätorvikilpailussa toivat Harjulle Lieksan vaskiviikkojen myöntämän Vuoden vaskisoittaja -arvonimen vuonna 2006.

Harju on vieraillut äänenjohtajatehtävissä myös Ruotsin ja Ranskan radio-orkestereissa, Tukholman ja Oslon filharmonikoissa sekä Bambergin sinfonikoissa, Berliinin Komische Operissa sekä maineikkaassa Euroopan kamariorkesterissa. Orkesterityön ohella Harju on myös kysytty kamarimuusikko sekä opettaja: Sibelius-Akatemian luokkansa luotsaamisen lisäksi hän on pitänyt mestarikursseja mm. Kiinassa, Saksassa, Japanissa, Norjassa, Ruotsissa, Islannissa, Latviassa ja Virossa.

Nykyisin aika ilman instrumenttia kuluu lähinnä perheen parissa. Sivussa on kuitenkin syntynyt myös joitain sävellyksiä. Ylipäätään mitkään luovuutta kysyneet tempaukset eivät ole jääneet kokeilematta, olipa kyse siveltimeen tarttumisesta, vierailuista teatterilavoilla, kirjoittamisesta, valokuvaamisesta, graafisesta suunnittelusta tai videoiden rustaamisesta. Harjulla onkin toinen loppututkinto elokuva-alalta.

www.jukkaharju.fi

Tommi Hyytinen, käyrätorvi

Tommi Hyytinen (s. 1977) on suomalainen käyrätorvisolisti, kamarimuusikko ja pedagogi. Hän työskentelee Radion sinfoniaorkesterissa käyrätorvensoittajana ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa käyrätorven- ja luonnontorvensoitonopettajana. Lisäksi hän on Suomalaisen barokkiorkesterin jäsen. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa, Universtät für Musik und Darstellende Kunst Wienissä ja Universität Mozarteum Salzburgissa. Hyytinen valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta 2009. Taiteellisen tohtorintutkinnon aiheena hänellä oli romantiikan ajan käyrätorvimusiikki. Tohtorintutkinnon konserttisarjassa hän soitti 1800-luvun periodi-instrumentteja: luonnontorvea, ranskantorvea, saksantorvea ja wienintorvea.

Aktiivisesti kamarimusiikkia soittava Hyytinen on mm. Arktinen Hysteria -kvintetin, The Golden Horns -kvartetin ja Helsinki Brass Quartetin perustajajäsen. Hän on esiintynyt kamarimuusikkona lukuisilla festivaaleilla kotimaassa ja ulkomailla. Tammikuussa 2018 Hyytinen levytti Dussekin Notturnon viululle, luonnontorvelle ja fortepianolle Aleksei Ljubimovin ja Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin kanssa ranskalaiselle Alpha Records -levymerkille. 

Hyytinen toimii aktiivisesti uuden musiikin kentällä ja on kantaesittänyt lukuisia teoksia käyrätorvelle, kuten Atso Almilan, Tomi Räisäsen ja Kai Niemisen käyrätorvikonsertot sekä Matthew Whittallin Northlands, Album for horn and strings -teoksen. Hän on esiintynyt useiden kotimaisten orkestereiden solistina. Hyytinen on julkaissut kolme erinomaisia arvosteluja saanutta soololevyä Pilfink -levymerkillä. Alba Recordsin Northlands-levy, jossa Hyytinen soittaa teoksen Rso:n ja kapellimestari Nils Schweckendiekin kanssa, valittiin Yle:n Vuoden levyksi 2017.

Hyytinen on kysytty pedagogi ja luennoitsija sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on pitänyt mestarikursseja mm. Hannoverin musiikkikorkeakoulussa ja Universität Mozarteum Salzburgissa. Muusikon työnsä lisäksi Hyytinen on kouluttautunut Somatic Pilates -ohjaajaksi. Hän on erikoistunut muusikoiden kehon käytön ohjaamiseen. Hyytisen kirjoittama käyrätorvimetodi ”Soiton ydin – Soittaminen kehon keskuksesta” julkaistiin 2016. Kaikille muusikoille suunnattu ”Soiva keho – Uusi metodi muusikoille kehon ja mielen harjoittamiseen” julkaistiin 2018.

www.tommihyytinen.fi

Atsuko Sakuragi, trumpettiAtsuko Sakuragi syntyi Kochissa, Japanissa. Hän opiskeli trumpetinsoittoa ensin Kiotossa ja myöhemmin Göteborgin ja Kölnin musiikkikorkeakouluissa Prof.Bengt Eklund, Bengt Danielssonin ja Prof.Urban Agnaksen oppilaana. Kölnissä hän sai oppia myös barokkitrumpetissa Prof. Friedemann Immerilta.

Atsuko on soittanut mm. Kioton sinfoniaorkesterissa, Kansain filharmonikoissa, Göteborgin sinfoniaorkesterissa, SWR Sinfonieorchester Baden-baden und Freiburg, Dortmundin filharmonikoissa sekä Münchenin kamariorkesterissa. Radion sinfoniaorkesterin trumpetistina hän aloitti 2009.

Barokkitrumpettia Atsuko on soittanut mm. Leipzigin Bach-Consort -orkesterissa ja Händel Festspiel orkcester Halle, Göttinger Barockorkester.

Otto Virtanen, fagottiOtto Virtanen aloitti musiikkiopintonsa 6-vuotiaana Ylä-Satakunnan musiikkikoulussa. 15 auringonkiertoa nähtyään hän siirtyi pitkäaikaisen piano-opettajansa Vesa-Matti Tastulan hoivista Tampereen konservatorioon, jossa alkoivat fagottiopinnot Stig Forsmanin ohjauksessa. Sibelius-Akatemiassa touhu jatkui László Haran ja Jussi Särkän evästyksin. Ehtipä hän soitinopintojen ohessa piipahdella jonkin verran myös kummastuttamassa Tapio Nevanlinnaa tämän sävellystunneilla sekä Leonid Bashmakovia orkestrointia oppiakseen.

Fagottidiplomin Otto Virtanen suoritti vuonna 1997, valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2000 ja soitti ensikonserttinsa Sibelius-Akatemian Soiva Akatemia -konserttisarjassa keväällä 2002. Hän on täydentänyt opintojaan Tanskan kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa Asger Svendsenin sekä Pariisin Konservatoriossa Pascal Gallois’n fagottiluokilla sekä lukuisilla kesä- ja mestarikursseilla.

Orkesteriuransa aluksi Otto Virtanen toimi fagotistina Helsingin kaupunginorkesterissa vuosina 1995–1999 ja sen jälkeen soolofagotistina Tampere Filharmoniassa 1999–2004. Syksystä 2004 alkaen hän on soittanut nykyisessä toimessaan Radion sinfoniaorkesterin 1. soolofagotistina.

Orkesterimuusikkouden lisäksi Otto Virtanen on aktiivinen kamarimuusikko ja monipuolinen instrumenttinsa sanansaattaja. Hän on esiintynyt kotimaassaan useiden orkesterien solistina, tehnyt Yleisradiolle lukuisia nauhoituksia sekä esiintynyt monilla kotimaisilla musiikkifestivaaleilla. Muun muassa näissä yhteyksissä sekä pianisti-säveltäjä Kirmo Lintisen seurassa hän on tullut toimineeksi yhteistyössä useiden suomalaisten säveltäjien kanssa ja soittanut paljon kantaesityksiä ja Suomen ensiesityksiä useistakin fagottikirjallisuuden merkkiteoksista kuten Jouni Kaipaisen ja André Jolivet’n konsertoista, Nikos Skalkottasin Sonata Concertantesta tai Luciano Berion Sequenzasta. Konserttiohjelmissaan hän yhdistelee mieluusti eri aikakausien teoksia aina varhaisesta barokista 2000-luvulle saakka.

Oton mieleisin harrastus on sama kuin lähes kaikilla USA:n viimeaikaisilla presidenteillä. Ei siis hallitsematon twiittailu, vaan tietty perinteikäs skotlantilainen pallopeli.

Péter Fodor, lyömäsoittimet

Unkarilaissyntyinen Péter Fodor aloitti lyömäsoitintensoiton Virroilla vuonna 1999 Risto Skrikbergin johdolla. Myöhemmin hän opiskeli Tampereen Konservatoriossa, josta jatkoi opintojaan Lontoon Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa. Musiikin kandidaatin tutkinnon Fodor suoritti Amsterdamin Konservatoriossa vuonna 2016. Fodor on esiintynyt eri puolilla Eurooppaa ja Japania. Hän on myös toiminut Schleswig-Holstein Festivaaliorkesterin, Pacific Music Festival orkesterin ja Euroopan unionin nuoriso-orkesterin patarumpalina. Tampere Filharmonian patarumpujen varaäänenjohtajaksi Fodor valittiin vuonna 2015.

https://tamperefilharmonia.fi/person/peter-fodor/

 

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteriKeski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) on toiminut ammattiorkesterina vuodesta 1989. Orkesterin perusti Juha Kangas vuonna 1972, ja hän toimi sen taiteellisena johtajana vuoden 2008 loppuun asti. Orkesterin yhtenäinen sointi ja dynaaminen iskukyky ovat pitkäaikaisen yhteistyön tulosta, ja ohjelmisto kattaa musiikin aikakaudet barokista nykyaikaan. Erityisesti aikamme suomalaisen musiikin lähettiläänä KPKO on tehnyt tärkeää työtä. Monikymmenvuotinen yhteistyö nimikkosäveltäjän Pehr Henrik Nordgrenin (1944–2008) kanssa oli poikkeuksellisen hedelmällistä, ja yhteydet pohjoismaisiin ja Baltian maiden nykysäveltäjiin ovat olleet tiiviitä.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on kantaesittänyt n. 160 teosta, joista suuri osa on omia tilauksia. Kunniakapellimestari Juha Kankaan johdolla orkesteri on levyttänyt yli 60 äänilevyä. Orkesteri esiintyy säännöllisesti musiikkijuhlilla kotimaassa ja ulkomailla, ja se on tehnyt ulkomaankiertueita ja -vierailuja Euroopan maiden lisäksi myös Japaniin ja New Yorkiin. Kesällä 2017 orkesteri vieraili Würzburgin maineikkailla Mozart-festivaaleilla Saksassa.  

Vuonna 1993 orkesterille myönnettiin Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto. Vuonna 1995 orkesteri ja kapellimestari Juha Kangas vastaanottivat Teoston Luomus-palkinnon ja vuonna 1998 Suomen Säveltäjät ry:n Madetoja-palkinnon sekä Yleisradion Vuoden levy -palkinnon. Vuonna 1999 orkesteri sai Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajien Janne-palkinnon ja 2004 orkesterin ja Tampere Filharmonian yhteinen Vasks-levy sai kansainvälisen Cannes Classical Vuoden levy -palkinnon.

Sakari Oramo aloitti Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin taiteellisena johtajana syksyllä 2013. KPKO:n ja Oramon levy-yhtiö Alballe tekemä levytys C. Ph. E. Bachin sinfonioista 1–6 palkittiin Emmalla kategoriassa Vuoden klassinen albumi 2014. Sama levy oli ehdokkaana BBC Music Magazine Awards vuoden levyksi. Myös KPKO:n ja Oramon levy ”Favourite English Strings” oli Emma-ehdokkaana vuonna 2016. Samassa kisassa kilpaili tänä vuonna KPKO:n ja kunniakapellimestari Juha Kankaan levy ”Dedicated to”. 

Novia Sisustussuunnittelu