Gästtonsättare

Raoul Björkenheim, kompositör

Klicka för att öppna CV

Björkenheim föddes i Los Angeles 1956 och har spenderat en stor del av sitt liv med att pendla mellan New York och Helsingfors. Han är aktiv på många olika musikscener och utvecklat ett djärvt förhållningssätt till elgitarrspel och komponerandet av eklektisk musik för bigband, symfoniorkestrar, film, modera dansensembler och egna ensembler.

Björkenheim har upprätt som solist tillsammans med Helsingfors stadsorkester, kammarorkestern Avanti!, Radions symfoniorkester, UMO big band och Tammerfors filharmoniska orkester. Han har framfört allt från Rachmaninovs “Vocalise” till Turnage’s “Blood on the Floor”, samt även hans egen konsert “Situations”. Allra senast spelade han in Arnhems “Signals” tillsammans med dragspelaren Frode Haltli. Björkenheim har tilldelats flertalet priser, bl.a. Georgie Prize för årets bästa jazzmusiker, Unga Finland-priset och Emmapriset för årets bästa inspelning. Han har nominerats till Nordic Music Award tre gånger.

 

 

Cecilia Damström, kompositör

Klicka för att öppna CV

Förmågan att kunna tänka och känna – egenskapen att kunna kombinera dessa två, är vad som skiljer oss människor från andra arter på denna jord. Detta strävar tonsättaren Cecilia Damström (f.1988) efter med sin musik; att få lyssnaren att tänka och känna.

Uppvuxen i Helsingfors i en flerspråkig familj, har intresset för språk och möjligheten att kombinera dessa varit en del av Damströms kompositionsarbete från början. Med en bakgrund som utbildad klassisk pianist samt ett stort intresse för teater, är det naturligt att harmoni, riktning, musikaliskt drama samt expressivitet är en viktig del av hennes musik.

Damström utexaminerades som tonsättare år 2014. Sedan dess har hon arbetat med beställningar för olika ensembler och festivaler. Hon har vunnit ett flertal både nationella och internationella kompositionstävlingar (2009 – 2016). Hennes orkesterverk har framförts av bland annat Jyväskylä Sinfonia (2016) och Avanti! (2011) samt på festivaler som Ung Nordisk Musik Festival i Aarhus (2016) och Tampering-festivalen (2014, 2015 och 2017).

Damströms digra verkförteckning innehåller kammarmusik, vokal- och körmusik, orkesterverk samt två kammaroperor. Hennes musik har framförts i Kanada, Tyskland, England, Spanien, Sverige, Danmark, Norge, Island och Tjeckien. Hennes musik framförs regelbundet i Finland på olika konserter samt festivaler som Tampere Biennale (2010, 2012 och 2014), Helsinki Winds (2017), Sommarmusik i Sysmä (2015), Sommarmusik i Borgå (2011), Tampering-festivalen (2014, 2015 och 2017), VocalEspoo (2014 och 2016) samt Kokonainen Festivalen, där hon är residenstonsättare. Hennes musik har spelats i radio i Sverige och Tyskland och regelbundet i Finland.

Bland viktiga kommande uruppföranden kan nämnas barnoperan “Dumma Kungen” 10.11.2017, körstycket “Missa Brevis” på Jubilatekörens 50-års jubileum 11.11.2017, “Pauli Ord” för Muntra Musikanters’ 140-års jubileum 23.4.2018 samt ett nytt verk för Helsingborg Symfoniorkester 3.5.2018.

Damström är sedan 2014 utexaminerad tonsättare från Tammerfors yrkeshögskola där hon studerat för Hannu Pohjannoro. För tillfället avlägger hon sin magister examen vid Musikhögskolan i Malmö under ledning av Luca Francesconi. Hon har även fått inspiration under sina många resor till mästarkurser runtom Europa.

Damström har för tillfället beställningar från till slutet av år 2019. Suomen Kulttuurirahasto, Uudenmaan maakuntarahasto, Pirkanmaan maakuntarahasto och Svenska Kulturfonden har stött hennes studier och konstnärliga arbete.

Ralf Nyqvist, kompositör

Klicka för att öppna CV

Ralf Nyqvist (1966) är en musikalisk mångsysslare med rötterna i Svenska Österbotten där han verkar och bor i Vasa. Han har utbildat sig till jazzpedagog vid Kundliga Musikhögskolan i Stockholm. Där studerade han även klassisk komposition tills han valde att byta till studier i jazzkomposition vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Därifrån utexaminerades han som musikmagister år 2000.

Nyqvist har fungerat som kapellmästare vid Wasa teater i 20 år där han medverkat i ca 50 uppsättningar av vilka huvudparten utgjorts av musikteater. Han har även frilansat på andra teatrar så som Vaasan kaupungin teatteri, Åbo svenska teater, Kokkolan kaupungin teatteri och nu senast på Tampereen teatteri.

Som tonsättare och arrangör är han flitigt anlitad av grupper inom olika genrer. Han skriver musik både för konstmusikgrupper och för jazzgrupper samt vokalmusik. Hans repertoar omfattar musik för storband, symfoniorkester samt visor för barn och folkmusik. Han anlitas flitigt som arrangör och kapellmästare av orkestrar och körer och har samarbetat med bl.a. Vasa stadsorkester och deras kammarmusiker samt storband så som Kvarken big band , UMO big band, Bothnia Rhythm Orchestra m.fl.

NYT-ensemble och Mylläri-Nyqvist duo är egna grupper som han producerat material för, som även resulterat i cd-inspelningar. Av hans många uppdrag/arbeten som pianist kan bl.a. nämnas hans medverkan i Ostrobothnia jazz sextett, hans samarbete med saxofonisten Peter Nordwall och nu senast duon Double Image tillsammans med slagverkaren Markus Ketola. Som pedagog har han verkat inom utbildningar för rytmmusik i Österbotten och som utbildare på big band-kurser i hela Finland.

Sauli Zinovjev, kompositör

Klicka för att öppna CV

En komposition innehåller när den är som bäst, allt. Hela livet i ett enda ögonblick. Så tänker kompositören Sauli Zinovjev (f. 1988). Zinovjev är en av de mest intressanta namnen inom klassisk musik och en av de mest spelade kompositörerna i sin generation i Finland. Han kom på tredje plats i den internationella Uuno Klami-tävlingen med verket Gryf. Hans musik har framförts av Finlands och Sveriges radiosymfoniorkestrar, Sinfonia Lahti och Ooulu Sinfonia, Kymi Sinfonietta m.fl.

Zinovjev skriver musik som uttrycker stora känslor. Samma sorts musik som fick honom att bli kompositör. När han var 16 såg han på nätet ett klipp på György Cziffra som framförde Liszt. ”Det var som om ett sandpapper hade slitits av en vägg och avslöjat ett fönster mot ett öppet landskap. Euforin och virtuositeten gjorde stort intryck på mig, förmågan att injicera så mycket konst i ett enda ögonblick. Hela livets spektrum”. Zinovjevs verk är den del av det kontinuum som skapats av ästarkompositörerna. Han använder sig av klassisk musik för att göra sin syn på världen begriplig. Att förmedla det – livet – till andra.

 

text