[rusk-lang]

  

Artister

 

Elina Vähälä, violin

Elina Vähälä föddes i Iowa, USA men flyttade redan som ung tillbaka till Finland. Elina räknas till en av Finlands mest internationellt kända violinister. Hon har studerat vid Sibelius-Akademin under ledning av Tuomas Haapanen. Bland andra viktiga mentorer kan nämnas Ana Chumachenco och Peter Csaba. Vähälä slutförde sina studier 1999 och vann samma år den anrika Young Concert Artists International Auditions-tävlingen i New York.

Vähälä har blivit känd för sin mycket breda repertoar som innefattar allt mellan konserter och kammarmusik, från barockmusik till modern musik. 2012 beställde och uruppförde hon Jaakko Kuusistos violinkonsert. Violinkonserten spelades 2013 in av BIS, tillsammans med John Coriglianos violinkonsert ”Den röda fiolen”.  Vähälä har även uruppfört Aulis Sallinens Kammarkonsert och Curtis Curtis-Smiths Dubbelkonsert tillsammans med pianisten och kapellmästaren Ralf Gothóni. 2016 uruppförde Vähälä Kalevi Ahos Violinkonsert nr 2.

Bland de senaste höjdpunkterna kan nämnas framträdanden med orkestern i Minnesota, Detroits och Houstons symfoniker och Singapores symfoniorkester. I september 2015 framförde Vähälä tillsammans med Radions symfoniorkester och dirigent Hannu Lintu originalversionen av Sibelius violinkonsert, ett verk som ansetts vara nästan omöjligt att spela. Konserten visades av YLE Teema.

Elina Vähälä är en av de grundande medlemmarna i Violinakademin och verkar även som professor i violinspel vid musikhögskolan i Karlsruhe.

Elina spelar på en Giovanni Battista Guadagnini från 1780.

www.elinavahala.com

Hugo Ticciati, violin

”Hugo har en sällsynt förmåga att uttrycka en djup förståelse för musiken och att kasta ljus på dess spirituella innehåll”

-Arvo Pärt

Som violinist och dirigent insuper Hugo alla möjliga former av kreativitet, oberoende om det handlar om uruppföranden på Carnegie Hall, att improvisera med munkar i Indien eller om att planera innovativa program för O/Modernt.

Hugo är en violinist som närmar sig sitt arbete på ett unikt intellektuellt sätt. Han införlivar element från litteratur, filosofi, andlighet och meditation. Vid sidan om passionen för att upptäcka och lära sig från musik från alla olika tidsperioder och traditioner omfamnar Hugo den samtida musikvärlden och framför verk skrivna för honom i konsertsalar så som Mariinskyteaterns konsertsal, Chicago Symphony Hall, Wigmore Hall, Berlin Konzerthaus och Orientaliska konstteatern i Shanghai. Han ombeds också regelbundet att planera och presentera konserter med en unik twist och samarbetar med ensembler så som  Scottish Chamber Orchestra, Basel Kammarorkester, Scottish Ensemble, Manchester Camerata och hans egen O/Modernt-orkester. Han har beställt över 50 verk av kompositörer så som Erkki-Sven Tüür, Peteris Vasks, Sven-David Sandström, Albert Schnelzer, Judith Weir och Tobias Broström. Hugo är konstnärlig ledare för O/MODERNT-festivalen vid Ulriksdals Slottsteater Confidence i Stockholm. Varje år i juni arrangeras i Sveriges äldsta rokokoteater en serie unika musikaliska möten som utmanar lyssnarnas konventionella tankesät och vanor. 2017-års festival hade temat ‘Vivaldi och Återvändandet’.

Hugo har en stark passion för kammarmusik och uppträder regelbundet vid olika prestigefyllda festivaler så som Kuhmo, Edinburgh, Gstaad, St-Denis, Baltic Sea) och i konsertsalar runt om i Europa och i fjärran östern. Han samarbetar med artister så som Evelyn Glennie, Anne Sofie von Otter, Steven Isserlis, Angela Hewitt och Olli Mustonen. Hugo spelar på en G.B. Guadagnini-violin från 1751.

Hugo ger regelbundet mästarkurser, håller seminarier om violinundervisning och föreläser om musikrelaterade ämnen runt om i världen. En av höjdpunkterna under de senaste åren var en två veckor lång vistelse vid en ashram vid foten av Himalaya. Där ägnade han sig varje morgon åt liturgiskt recitativ sång. På dagarna sopade han golven och på kvällarna satt han med benen i kors vid en brasa och spelade Bach för en grupp barfotade munkar.  Hans musiksmak sträcker sig från kontemplativa indiska raga-stycken till musik av rockbandet Muse (spelad med hög volym) och sånger av Richard Strauss (spelad med ännu högre volym). Hugo lever fortfarande lycksaligt utan en mobiltelefon. Han läser gärna Bhagavad-Gita men har på senare tid fängslats av verk av den franska filosofen Henri Bergson.

Andres Kaljuste, altviolin

Den estniska kapellmästaren, violinisten och altviolinisten Andres Kaljuste debuterade nyligen (2018) med Estniska Nationaloperan och leder regelbundet symfoniorkestern vid Estlands musik- och teaterhögskola. Han blev färdig dirigent från Sibelius-Akademin 2017 och verkade under samma tid som gästande stämledare för altviolin i Helsingfors stadsorkester.

Kaljuste har dirigerat flertalet orkestrar, bl.a. Tampere Filharmonia, Estlands Nationalorkester, Odense och Århus symfoniorkestrar, Oulu Sinfonia och Pori Sinfonietta. Denna säsong debuterar han som dirigent för Mellersta Österbottens Kammarorkester, Helsingfors stadsorkester och Tallin Chamber Orchestra.

Kaljuste har studerat violinspel vid Kungliga Akademien i Stockholm och Hochschule für Musik ”Hanns Eisler” i Berlin. Efter studierna följde ett två år långt stipendium hos i Rundfunk-orkestern i Berlin och frilansarbete, bland annat i de brittiska topporkestrarna RPO och The Philharmonic samt som gästande konsertmästare i Oulu Sinfonia.

Andres upptäckte sitt intresse för att undervisa då han undervisade vid lilla Akademien i Stockholm. Musikskolan är känd som en av Nordens bästa musikskolor.

Andres har uppträtt som solist med flera orkestrar, bl.a. Estlands Nationalorkester, Filharmoniska orkestern i Verona, Tallinn Chamber Orchestra, Begrade Strings och Vanemuise Symphony Orchestra. 2010 debuterade han i Konzerthaus Berlin tillsammans med Cappella Academica.

www.andreskaljuste.com

 

Nicolas Altstaedt, cello

Tysk-Franska cellisten Nicolas Altstaedt är en av de mest eftertraktade och mångsidiga artisterna idag. Som solist, dirigent och konstnärlig ledare framför han repetoar som omfattar allt från tidig musik till samtida verk.

18/19 verkar han som Artist in Residence vid NDR Elbphilarmonie, där har kommer att uppträda tillsammans med Krzysztof Urbánksi, Hannu Lintu och Christoph Eschenbach. Övriga höjdpunkter är debuter med bl. a. Orchestre National de France, Il Giardino Armonico, KBS Symphony Orchestra, Les Violons du Roy samt återbesök hos DSO i Berlin, filharmoniska orkestern i Rotterdam, BBC Symphony on tour och Radions symfoniorkester (RSO).  Han debuterar även som dirigent för bl. a. SWR Stuttgart, Orchestre Philharmonique de Radio France och l’Orchestre de Chambre de Lausanne.

Efter ett kritikerrosat framförande av Schumanns konsert (Wienerfilharmonikerna/Gustavo Dudamel) tilldelades Nicolas 2010 Credit Suisses utmärkelse för unga artister. Sedan dess har han turnerat över hela världen tillsammans med orkestrar och dirigenter så som Tonhalle Orchestra, Wienerfilharmonikerna,alla  BBC-orkestrar, Sir Roger Norrington, Esa-Pekka Salonen, Sir Andrew Davis, Sir Neville Marriner m.fl.

Nicolas är aktiv som kammarmusiker och verkar även som konstnärlig ledare för Lockenhaus Chamber Music Festival och Haydn Philharmonie, tillsammans med vilken han ofta uppträder vid bl. a. Vienna Konzerthaus och Esterházy Festival. Nicolas är även konstnärlig ledare för Pfingstfestspiele Ittingen under åren 2019-2020.

Nicolas framför regelbundet ny musik och har samarbetat med bl. a. Thomas Ades, Jörg Widmann och Wolfgang Rihm. Han har tilldelats utmärkelser, bl. a. Musikpreis der Stadt Duisburg (2018), BBC New Generation Artist (2010-2012) och ”Borletti Buitoni Trust Fellowship“ (2009).

www.nicolas-altstaedt.com

Jakob Koranyi, cello

“A force to be reckoned with”
-The Strad Magazine

Den svenska cellisten Jakob Koranyi har etablerat sig på den klassiska musikscenen som en av ​​Europas mest intressanta unga solister. Han har turnerat flitigt som solist över hela världen och fått stor uppmärksamhet för sin virtuositet och sitt passionerade musicerande. Koranyis stora intresse är att skapa innovativa program i nyskapande konstellationer. Jakob har uppträtt som solist med orkestrar som Hovkapellet i Stockholm, Hong Kong Philharmonic Orchestra, New Zealand Symphony Orchestra och Arctic Philharmonic Orchestra. Han arbetar regelbundet med dirigenter som Sakari Oramo, Jean-Pascal Tortillier, David Atherton, Jaime Martin och Christian Lindberg.

Koranyi är en engagerad kammarmusiker och samarbetar med framträdande musiker så som Yura Lee, Simon Crawford-Phillips och Juho Pohjonen. Han har även uppträtt tillsammans med internationella toppartister så som Vilde Frang, Kim Kashkashian, Leonidas Kavakos, Misha Maisky, Martin Fröst, Lawrence Power och Denis Kozukhin.

Jakob inspireras av att samarbeta med konstnärer från andra genrer och har ett långvarigt samarbete med dansösen Heather Ware. Koranyi uppträder regelbundet med The Chamber Music Society i Lincoln Center.

Jakob Koranyi spelar på en Iosephi Gratiani-cello, byggd i Genua 1756.

www.jakobkoranyi.com

 

Mikko Ivars, cello

Mikko Ivars studerade vid Sibelius-Akademin under ledning av Martti Rousi och kompletterade senare sin utbildning med mästarkurser för bl. a. Arto Noras, Boris Pergamenchikow, Ralph Kirshbaum och Truls Mørk.

Vid sidan om egna konserter har Ivars även gjort skiv- och radioinspelningar tillsammans med olika kammarensembler. Som kammarmusiker har han uppträtt på de största finländska kammarmusikfestivalerna, i de flesta europeiska länderna samt i Ryssland, Turkiet, Mexiko, USA och Japan.

Den professionella karriären som orkestermusiker inleddes vid Finlands Nationalopera 1996 och sedan 2003 arbetar Ivars i Radions symfoniorkester. Han är även solocellist i kammarorkestern Virtuosi di Kuhmo och medlem i Avanti!-kvartetten.

Ivars har grundat Hauhon musiikkijuhlat och verkar även som evenemangets konstnärliga ledare.

www.hauhofestival.fi/mikko

 

Heini Kärkkäinen, piano

Heini Kärkkäinen har studerat pianospel vid Sibelius-Akademin under ledning av Liisa Pohjola. Hon slutförde sina magisterstudier 1991 och har efter detta kompletterat sin utbildning med studier för bl. a. Ralf Gothóni och Jacques Rouvier. Heini vann Ilmari Hannikainen-pianotävlingen 1984 och placerade sig på andra plats i Maj Lind-tävlingen 1986. Hon har uppträtt som solist tillsammans med bl.a. RSO, Tapiola Sinfonietta, Mellersta Österbottens Kammarorkester, Orquesta Cuidad de Granada och Orchestra della Svizzera Italiano. Hon uppträder också som kammarmusiker på olika håll i Europa och USA. Hon har uruppfört många moderna verk av finländska tonsättare.

Kärkkäinen har spelat in många prisbelönta skivor. Duoskivan tillsammans med Jan-Erik Gustafsson (Ondine) utsågs av Rundradion till årets skiva 1994. Skivan med musik av Camille Saint-Saëns (BIS Classics) utsågs av BBC Music Magazine till månadens skiva i mars 2007 och rekommenderades även av tidningen Gramophone. Bland övriga inspelningar kan nämnas Sibelius-skivan tillsammans med Pekka Kuusisto (Ondine) samt Bartóks Konsert för två pianon och slagverk (RSO/Jumppanen/Oramo/Warner Classics).

Vid sidan om karriären som solist verkar Heini Kärkkäinen sedan 2010 som överlärare i pianospel vid yrkeshögskolan i Tammerfors. I januari 2017 grundade hon en ny kammarmusikfestival i Tammerfors. Tampere Chamber Music Festival kombinerar musik och välmående, konst och vetenskap.

Under hösten medverkar Heini i projektet North around the Baltic Sea 2018. Turnén som sträcker sig över Danmark, Sverige, Finland och de Baltiska länderna innehåller program och uruppföranden från dessa områden. Heini gästar i år RUSK för andra gången.

 

www.heinikarkkainen.com

 

Simon Crawford-Phillips, piano & dirigent

Pianisten, kammarmusikern och dirigenten Simon Crawford-Phillips är en mycket mångsidig musiker. Han har nyligen debuterat som dirigent för bl.a. Sveriges Radios Symfoniorkester, Musica Vitae, Dalasinfoniettan, Nash Ensemble och English Chamber Orchestra.

Bland Simons senaste framträdanden som pianist kan nämnas en konsertserie i Wigmore Hall tillsammans med Nash Ensemble, en Europaturné och konsert i Carnegie Hall med Colin Currie Group samt livesända (BBC) konserter från Edinburgh, Cardiff och London (Wigmore Hall och LSO St. Lukes).

Simon har nyligen uruppfört musik av Britta Byström, Steve Reich och Mark-Anthony Turnage och samarbetat tätt med kompositörerna Sofia Gubaidulina, Simon Holt, Colin Matthews och Huw Watkins.

Crawford-Phillips är en av Kungsbacka Trios grundande medlemmar. Nyligen gav trion ut två skivor med Faurés kammarmusik (Naxos). Gruppen uppträder också på olika håll i Europa och under säsongen 18/19 kommer de att spela in Schumanns alla pianotrior för skivbolaget BIS. Simon var även med och grundade ’Stockholm Syndrome Ensemble’, en grupp som strävar efter att omdefiniera konsertupplevelsen och vars medlemmar består av Europas mest intressanta kammarmusiker. Utöver radio- och TV-sändningar i Europa, Australien och Japan har Simon även gjort inspelningar för BIS, Channel Classics, Deux-Elles, Hyperion, Harmonia Mundi, LSO Live, Naxos och Signum. Kommande inspelningar sker med Hyperion och Channel Classics.

Han är konstnärlig ledare för Change Music Festival och Wye Valley Chamber Music Festival. 2010 blev Simon invald i Fellow of the Royal Academy of Music. Han har tidigare undervisat vid Royal Academy of Music och Guildhall School of Music and Drama i London. För tillfället undervisar han vid Högskolan för scen och musik i Göteborg

www.simoncrawford-phillips.com

Niekdegroot©JosepMolina.net

Niek de Groot, kontrabas

Den holländska kontrabasisten Niek de Groot är en av vår tids främsta solister. Niek började som trumpetist men övergick till kontrabas vid 18-års ålder. På ovanligt kort tid blev han förste kontrabasist i flera europeiska ensembler samt mottog en 10-år lång ordinarie tjänst som förste solokontrabasist för the Royal Concertgebouw Orchestra. Niek har hämtat inspiration från mästarkurser med bl. a. Frans Helmerson och Laurence Lesser och från samarbetet med Leonard Bernstein, György Sebök och Mstislav Rostropovich.

Sedan 2006 har Niek de Groot ägnat sig helt åt kammarmusik och solistframträdanden. Han uppträder regelbundet som solist och kammarmusiker i de mest kända konsertsalarna och musikfestivalerna. Hans repertoar innehåller en stor del nutida musik och han har samarbetat tätt med kompositörer som Kurtág, Stockhausen, Saariaho, Vasks och Gubaidulina.

En ny kritikerrosad solo-CD (Nimbus) gavs ut i juni 2015. Den första volymen av Hoffmeisters solokvartetter och Rossinis sonater utgavs för skivbolaget BIS 2017. Volym 2 utges senare under 2018. En ny kritikerrosad inspelning (AUDITE) av moderna duon för violin och kontrabas finns på marknaden sedan februari 2018. Bland kommande projekt kan nämnas en inspelning av Kurtágs kammarmusik (AUDITE) och uruppföranden av flera nya konserter för kontrabas.

Sedan 1996 verkar Niek som professor vid Folkwangs konstuniversitet i Essen, Tyskland. Han undervisar också på institutioner i Norge, Nederländerna, Italien, Spanien och håller regelbundet mästarkurser världen över.

Under sin karriär har Niek de Groot spelat på ovanliga kontrabasar. För närvarande äger han ett instrument av Cesare Candi och alldeles nyligen fick han ett livslångt tillstånd att spela på den världskända Domenico Montagnana kontrabasen från 1747.

www.niekdegroot.nl

Anni Haapaniemi, oboe

Anni Haapaniemi har studerat oboespel vid Sibelius-Akademin, konservatorierna i Göteborg och Geneve samt i Paris. Hon utexaminerades till musikmagister från Sibelius-Akademin 2007. Hon har verkat som solo-oboist i Tampere Filharmonia, Helsingfors stadsorkester och sedan hösten 2009 i Tapiola Sinfonietta. Haapaniemi är medlem i blåskvintetten Arktinen Hysteria och spelar även gärna på tidsenliga instrument från barocken och klassicismen, bland annat i Ensemble Schrat. Anni Haapaniemi undervisar i oboe vid Sibelius-Akademin och fungerade som konstnärlig ledare för Kaustby Kammarmusikvecka under åren 2013-2015.

Janne Thomsen, flöjt

…”Janne Thomsen var en av kvällen stora stjärnor. Uppriktig spelglädje, perfekt teknik och en unik utstrålning kännetecknade hennes spel och framträdande på scenen”­
– Süddeutsche Zeitung, München.

Janne Thomsen har etablerat sig som en ytterst framgångsrik och eftertraktad solist. Hon inledde sina musikaliska studier som 4­-åring och blev senare utsedd till “Young Musician of the Year” i Danmark. Efter studier vid Royal Academy of Music i London och i solistklassen på Conservatoire de Musique de Paris fortsatte hon att vinna priser i betydelsefulla flöjttävlingar i Prag, Paris, Bayreuth, Rom, Wien, Paris och Boston. Janne Thomsen har även erhållit stipendier från Dronning Margrethe II og Prins Henriks fond och Augustinusfonden samt Holstebro Musikpris och Gadeprisen. 2016 fick hon titeln ARAM, “Associate of the Royal Academy of Music”, en ärofylld titel som tilldelas musiker som gjort en betydande insats inom musikvärlden

Janne Thomsen har uppträtt som solist med orkestrar och ensembler så som English Chamber Orchestra, Czech Philharmonic, Kremerata Baltica, Salzburg Camerata, Vienna Chamber Orchestra och Moscow Soloists. Hun uppträder även med kända artister så som Maxim Vengerov, Gidon Kremer, Janine Jansen, Pierre Laurent Aimard, Yuri Bashmet, Joshua Bell, Jana Bouskova, Steven Isserlis och Mischa Maisky. Hon har även samarbetat tätt med flera ledande kompositörer, bl. a. Sofia Gubaidulina, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Giya Kancheli, Peteris Vasks och Michael Berkeley.

Janne är grundare av och konstnärlig ledare för festivalen “Klassiske Dage” – Holstebro International Music Festival. Festivalen som äger rum i hennes hemby har blivit hyllad av pressen ända sedan starten 2005.

www.klassiskedage.dk/janne-thomsen-flute

Mikko Luoma, dragspel

”By far the most sophisticated piece of the evening was an accordion concerto, ”Spiriti,” by the Finnish composer Jukka Tiensuu. Mr. Tiensuu’s pointillistic, uneven phrases, unpredictable silences and drifting chords were made to order for Mikko Luoma’s virtuoso solo playing.”
– Bernard Holland, New York Times, 2006

Mikko Luoma har konserterat i de flesta europeiska länderna och i USA. Han har uppträtt som solist tillsammans med New Juilliard Ensemble, AVANTI!, Zagros och Tapiola Sinfonietta. Han har samarbetat med dirigenter så som Stefan Asbury, John Storgårds, Joel Sachs och Hannu Lintu och uruppfört Jukka Tiensuus och Veli-Matti Puumalas dragspelskonserter. Hans solorepertoar innehåller allt från transkriberad klavermusik från barocken till samtida avant-garde.

Luoma utexaminerades från Sibelius-Akademin med högsta möjliga betyg. Han har även studerat vid Staatliche Hochschule für Musik i Trossingen under ledning av professor Hugo Noth. 1997-1998 kompletterade Luoma sina studier som Fulbright-stipendiat vid City University i New York.

Kammarmusik är en central del av Luomas musikerskap. Han är en av de grundande medlemmarna av PLUS ENSEMBLE, som har komissionerat och uruppförst över ett dussin nya verk. Mikko har spelat Finlandspremiärer av kammarmusikverk skrivna av Charles Wuorinen, Heinz Holliger, Adriana Hölzky, Mauricio Kagel och Matthias Pintscher.

Mikko Luoma verkar för tillfället som äldre lektor i klassiskt dragspel och samtida kammarmusik vid Turun Yliopisto. Han har föreläst och hållit mästarkurser vid Juilliard School of Music, Columbia University, tHochschule für Musik i Lübeck och Musik Akademie Franz Liszt i Weimar. Han dirigerar också kammarorkestern ”Music Academy Now”. Mikko Luoma har dirigerat Finlandspremiärer av bl. a. Gerard Griseys, Per Nørgårds och Michael Torkes verk. Han har tidigare även undervisat vid Sibelius-Akademin och Åbo Konservatorium.

www.mikkoluoma.com

Christoffer_Sundqvist

Christoffer Sundqvist, klarinett Christoffer Sundqvist inledde sina klarinettstudier vid Jakobstads konservatorium för Bernhard Nylund. År 2002 tog han sitt diplom vid Sibelius-Akademin för Anna-Maija Korsimaa. Han fortsatte sin utbildning vid musikhögskolan i Basel under professor François Bendas ledning och har också deltagit i mästarkurser för Hans Rudolf Stalder, Guy Deplus, Charles Neidich och Ronald van Spaendonck samt studerat kammarmusik för flera betydande musiker. Sundqvist vann ett delat första pris vid Crusell-klarinettävlingen år 2002. Han har också beviljats Pro Musica-medaljen samt två EMMA pris för bästa klassiska skivinspelning.

Sundqvist valdes av Radions symfoniorkester till årets debutant 2004. Under de senaste åren har han spelat som solist med nästan samtliga finländska orkestrar. Till hans utländska solistuppdrag hör gästspel med BBC Symphony Orchestra, Göteborgs symfoniorkesterl, Nordwestdeutche Philharmonie, Norrköpings symfoniorkester samt ERSO Tallinn under ledning av dirigenter såsom Jukka-Pekka Saraste, John Storgårds, Sakari Oramo, Okko Kamu, Karl-Heinz Steffens och Hannu Lintu. Säsongen 2016-17 debuterar han bl.a med NDR Hannover samt Camerata Hamburg.

Sundqvist är även aktiv som kammarmusiker och är en återkommande gäst vid Festivaler Som Kuhmo, Kempten Classix, West cork Chamber music och Crusell veckan i Nystad. 2016 debuterar han bl.a i Muziekgebouw Amsterdam.

Sommaren 2007 uppträdde Sundqvist vid Helsingfors festspel vid en konsert som presenterade kammarmusik av Magnus Lindberg och i maj 2008 uruppförde Sundqvist i Helsingfors Magnus Lindbergs Trio för klarinett, cello och piano. Det senaste uruppförandet var i september i år, av Erkki-Sven Tüürs klarinettkonsert Peregrinus tillsammans med Radions symfoniorkester under ledning av Hannu Lintu. Sundqvist gör skivinspelningar för Ondine, BIS och Alba. Till kommande projekt hör bla. En komplett inspelning av Spohrs 4 klarinettkonserter med NDR Hannover 2017. Sedan 2005 har Sundqvist varit Radions symfoniorkesters soloklarinettist. Han undervisar även klarinettspel vid Sibelius-Akademin och håller regelbundet mästarkurser.

Hösten 2012 utsågs Sundqvist till konstnärlig ledare för Jakobstads Sinfonietta och sedan hösten 2013 delar han det konstnärliga ledarskapet för RUSK-festivalen med tonsättaren Sebastian Fagerlund. 

Elias Numminen, klarinett Elias Numminen, hemma från Tammerfors, studerar klarinettspel vid Sibelius-Akademin. Han har tidigare studerat för Harri Mäki och Olli Leppäniemi och för tillfället förbereder han sin musikmagisterexamen under ledning av Christoffer Sundqvist. Elias har kompletterat sina studier med mästarkurser med flertalet kända klarinettister av vilka kan nämnas bl.a. Yehuda Gilad, José Luis Estellés och Kari Kriikku. Vid sidan av klarinettspel har Elias även hunnit studera orkesterledning. 

Elias uppträder aktivt både som orkestermusiker och kammarmusiker. Han har spelat tillsammans med bl.a. Helsinki Sinfonietta, Opera Box, Gardets musikkår och Aava Winds samt på Helsinki Winds- ja Tampering-festivalerna. Tillsammans med sin blåskvintett har förutom i Finland även uppträtt i Norge. På sin fritid verkar Elias som influencer för Suomen Klarinettiseura ry.

 

 

Jukka Harju, valthorn

Jukka Harju, hemma från Karleby, inledde sin musikerkarriär i Jakobstads Orkesterförenings konserter. Redan 1991 uppträdde han som solist i samma orkester och under gymnasietiden var han en del av orkesterns musikerstomme som blåskvintettens valthornist. Studierna förde dock honom ut i världen – till Sibelius-Akademin och Hochschule für Musik und darstellende Kunst i Wien. Sedan 2008 arbetar Harju som solovalthornist i Radions symfoniorkester och verkar, förutom som stämledare, även regelbundet som orkesterns solist.

Harju har uppträtt som solist tillsammans med så gott som alla finländska professionella orkestrar. Han framför både centrala verk för valthorn och verk som är skrivna för honom (t. ex. Kirmo Lintinens Concertino, Osmo Tapio Räihäläs Konsert för valthorn och Aulis Sallinens Viisi naismuotokuvaa).

Internationell framgång och ett första pris i Holger Fransman-valthorntävlingen resulterade i att Harju 2006 utsågs till Årets bleckblåsare av Lieksan Vaskiviikko (Lieksa Brass).

Harju har vikarierat som stämledare i Sveriges och Danmarks Radios Symfoniorkestrar, Stockholms och Oslos Filharmoniker, Bamberger Symphoniker, Komische Oper och Europeiska kammarorkestern. Vid sidan om orkesterarbetet är Harju även eftertraktad som kammarmusiker och lärare. Han undervisar vid Sibelius-Akademin och har hållit mästarkurser i Kina, Tyskland, Japan, Norge, Sverige, Island, Lettland och Estland.

För tillfället tillbringar han sin lediga tid med familjen, men en del kompositioner har även fötts. Överlag kan man säga att han provat på det mesta inom den kreativa genren – måleri, besök på teaterbåtar, författande, fotografi, grafisk design och videofilmning. Harju är även utbildad inom film.

 

www.jukkaharju.fi

Tommi Hyytinen, valthorn

Tommi Hyytinen är en finländsk valthornsolist, kammarmusiker och pedagog. Han arbetar som valthornist i Radions symfoniorkester och som lärare i valt- och naturhorn vid Sibelius-Akademin. Utöver detta är han medlem i Finländska Barockorkestern. Jukka har studerat vid Sibelius-Akademin, Universtät für Musik und Darstellende Kunst i Wien och Universität Mozarteum i Salzburg. Hyytinen blev färdig doktor i musik från Sibelius-Akademin 2009.

Hyytinen är en aktiv kammarmusiker och grundande medlem av bl. a. Arktinen Hysteria, The Golden Horns och Helsinki Brass Quartetin. I januari spelade han in Dusseks Notturno för violin, naturhorn och fortepiano tillsammans med Aleksei Ljubimov och Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchi, för franska Alpha Records.

Hyytinen har uruppfört otaliga verk för valthorn, så som Atso Almilas Tomi Räisänens och Kai Nieminens konserter samt Matthew Whitalls Northlands – Album for horn and strings. Hyytinen har gett ut tre kritikerrosade soloskivor för skivbolaget Pilfink. Northlandsskivan, där Hyytinen spelar tillsammans med RSO och dirigent Nils Schweckendiek, utsågs 2017 av YLE till årets skiva.

Hyytinen är en eftertraktad pedagog och föreläsare och han har gett mästarkurser bl. a. vid musikhögskolan i Hannover och Universität Mozarteum i Salzburg. Vid sidan om arbetet som musiker är Hyytinen utbildad Somatic Pilates-instruktör. Hans metodbok ”Soiton ydin – Soittaminen kehon keskuksesta” utgavs 2016. Boken ”Soiva keho – Uusi metodi muusikoille kehon ja mielen harjoittamiseen”  som riktar sig till alla musiker utgavs 2018.

 

www.tommihyytinen.fi

Atsuko Sakuragi, trumpet

Atsuko Sakuragi föddes i Kochi, Japan. Hon studerade trumpetspel i Kyoto och senare vid musikhögskolorna i Göteborg och Köln under ledning av prof. Bengt Eklund, Bengt Danielsson och senare prof. Urban Agnas. I Köln studerade hon också barocktrumpet för prof. Friedemann Immer.

Atsuko har spelat i bl. a. Kyotos symfoniorkesterm Kansais filharmoniker, Göterborgs symfoniker, SWR Sinfonieorchester Baden-baden und Freiburg, Dortmunds filharmoniker och kammarorkestern i München. Sedan 2009 verkar hon som trumpetist i Radions symfoniorkester.

Atsuko har spelat barocktrumpet i bl. a. Consort-orkestern i Leipzig, Händel Festspiel Orchester och Göttinger Barockorkester.

Péter Fodor, slagverk

Péter Fodor (född i Ungern) inledde sina slagverkstudier i Virdois under ledning av Risto Skrikberg. Studierna fortsatte vid konservatoriet i Tammerfors och Kungliga Musikhögskolan i London. Fodor erhöll sin kandidatexamen i musik från konservatoriet i Amsterdam 2016. Han har uppträtt på olika håll i Europa och Japan och även verkat som timpanist i festivalorkestrarna under Schleswig-Holstein Musik Festival och Pacific Music Festival samt i EU:s ungdomsorkester. 2015 utsågs Fodor till Tampere Filharmonias vicestämledare för timpani. 

https://tamperefilharmonia.fi/person/peter-fodor/

Otto Virtanen, fagott

Otto Virtanen inledde sina musikstudier i piano som 6-åring vid musikskolan i Ylä-Satakunta. Som 15-åring flyttade han över till konservatoriet i Tammefors där han inledde fagottstudier för Stig Forsman. Han har även studerat vid Sibelius-Akademin under ledning av László Hara och Jussi Särkkä. Han har även fördjupat sig i komposition och orkestrering tillsammans med Tapio Nevanlinna och Leonid Bashmakov.

Fagottdiplomet avlades 1997 och 2000 blev Virtanen färdig musikmagister. Han har även kompletterat sina studier med mästarkurser för bl. a. Agers Svendsen och Pascal Gallois.

Otto Virtanen inledde sin orkesterkarriär som fagottist i Helsingfors stadsorkester 1995-1999 och fortsatte sedan som solofagottist i Tampere Filharmonia 1999-2004. Sedan hösten 2004 är han 1. solofagottist i Radions symfoniorkester.

Orkesterimuusikkouden lisäksi Otto Virtanen on aktiivinen kamarimuusikko ja monipuolinen Vid sidan om orkestermusikerskapet är Otto en aktiv kammarmusiker och ambassadör för det mångsidiga instrumentet fagott. Han har uppträtt som solist med många av landets orkestrar, gjort flertalet inspelningar för Rundradion samt uppträtt på många inhemska festivaler. Han har samarbetat med flera finländska kompositörer och uruppfört många verk. I sina konsertprogram kombinerar han gärna verk

Ottos har samma älsklinghobby som flera av USA:s senaste presidenter. Alltså inte okontollerat twittrande, men ett visst anrikt skotskt bollspel.

 

Mellersta Österbottens KammarorkesterMellersta Österbottens Kammarorkester (MÖK) har fungerat som professionell kammarorkester sedan år 1989, och dess homogena klang och dynamiska slagkraft är resultat av ett långvarigt samarbete. Juha Kangas grundade orkestern år 1972 för vilken han fungerade som konstnärlig ledare ända fram till slutet av år 2008. Orkesterns repertoar spänner över samtliga musikhistoriska epoker från barock till nutid. För inte minst vår tids finländska musik är orkestern en utmärkt ambassadör. Pehr Henrik Nordgren (1944–2008) fungerade länge som kammarorkesterns ’huskompositör’ samtidigt som orkestern upprätthåller mycket nära kontakter med både baltiska och nordiska tonsättare.

Mellersta Österbottens Kammarorkester har ca 160 uruppföranden, varav de flesta är egna beställningsverk. Skivinspelningarna under ledning av hederskapellmästare Juha Kangas uppgår till över 60. Orkestern gästar inhemska och internationella musikfestivaler och har turnerat och uppträtt utomlands förutom i Europa även i Japan och New York. Sommaren 2017 konserterade orkestern på den berömda Mozart-festivalen i Würzburg, Tyskland.

MÖK tilldelades Nordiska rådets musikpris år 1993. År 1995 erhöll Kammarorkestern och kapellmästare Juha Kangas Teosto-priset, 1998 Finlands Tonsättare r.f.:s Madetoja-pris och belönades med Årets skiva av Rundradion samt erhöll Finlands ljud- och bildupptagningsproducenter ÄKT:s Jannepris år 1999. År 2004 erhöll Kammarorkestern och Tammerfors Filharmonis gemensamma Vasks-skiva det internationella Cannes Classical -priset som Årets skiva.

Från och med hösten 2013 fungerar Sakari Oramo som orkesterns konstnärlige ledare. MÖK:s och Oramos inspelning av C. Ph. E. Bachs symfonier 1­­–6 för skivbolaget Alba belönades med en Emma i kategorin Årets klassiska album 2014. Samma skiva var nominerad till BBC Music Magazine Awards årets skiva. MÖK och Oramo var Emma-nominerade år 2016 även med skivan ”Favourite English Strings”. Detta år tävlade MÖK:s och hederskapellmästare Juha Kangas skiva ”Dedicated to” i samma kategori.

 

Novia Inredningsdesign

NOVIAS utbildning inom inredningsdesign är den enda svenskspråkiga, på högskolenivå, i Finland. Studierna innehåller både teoretiska ämnen och praktiska uppgifter där bland annat teckning, komposition, digitala verktyg och tredimensionell gestaltning är viktiga redskap. I studierna ingår både samarbetsprojekt med näringslivet och projekt som förverkligas inom skolan. Tyngdpunkten ligger på människans behov och trivsel. Novia Inredningsdesign samarbetar med RUSK 2018.

Studerande/Opiskelijat: Björklund Julia, Illman Ronny, Koskinen Stina, Långnabba Emma, Saarinen Nina, Sved Erica, Timmerbacka Jennifer, Despontin Claire, Asplund Emelie, Hansten Iryna, Jägersköld Sofia, Lindahl Nicolina, Lindholm Niklas, Nylund Janina, Sommardahl Jenny, Sundqvist Tekla

Handledare/Ohjaajat: Elina Rebers och Anders Aromäki

www.formgivning.fi