Artister

Elina Vähälä, violin

Klicka för att öppna CV

Elina Vähälä föddes i Iowa, USA men flyttade redan som ung tillbaka till Finland. Elina räknas till en av Finlands mest internationellt kända violinister. Hon har studerat vid Sibelius-Akademin under ledning av Tuomas Haapanen. Bland andra viktiga mentorer kan nämnas Ana Chumachenco och Peter Csaba. Vähälä slutförde sina studier 1999 och vann samma år den anrika Young Concert Artists International Auditions-tävlingen i New York.

Vähälä har blivit känd för sin mycket breda repertoar som innefattar allt mellan konserter och kammarmusik, från barockmusik till modern musik. 2012 beställde och uruppförde hon Jaakko Kuusistos violinkonsert. Violinkonserten spelades 2013 in av BIS, tillsammans med John Coriglianos violinkonsert ”Den röda fiolen”.  Vähälä har även uruppfört Aulis Sallinens Kammarkonsert och Curtis Curtis-Smiths Dubbelkonsert tillsammans med pianisten och kapellmästaren Ralf Gothóni. 2016 uruppförde Vähälä Kalevi Ahos Violinkonsert nr 2.

Bland de senaste höjdpunkterna kan nämnas framträdanden med orkestern i Minnesota, Detroits och Houstons symfoniker och Singapores symfoniorkester. I september 2015 framförde Vähälä tillsammans med Radions symfoniorkester och dirigent Hannu Lintu originalversionen av Sibelius violinkonsert, ett verk som ansetts vara nästan omöjligt att spela. Konserten visades av YLE Teema.

Elina Vähälä är en av de grundande medlemmarna i Violinakademin och verkar även som professor i violinspel vid musikhögskolan i Karlsruhe.

Elina spelar på en Giovanni Battista Guadagnini från 1780.

www.elinavahala.com

Anna-Liisa Bezrodny, violin

Klicka för att öppna CV

Fredrik Paulsson, violin & altviolin

Klicka för att öppna CV

 

Ellen Nisbeth, viola

Klicka för att öppna CV

Senja Rummukainen, cello

Klicka för att öppna CV

 

Jan-Erik Gustafsson, cello

Klicka för att öppna CV

Niekdegroot©JosepMolina.net

Niek de Groot, kontrabas

Klicka för att öppna CV

Den holländska kontrabasisten Niek de Groot är en av vår tids främsta solister. Niek började som trumpetist men övergick till kontrabas vid 18-års ålder. På ovanligt kort tid blev han förste kontrabasist i flera europeiska ensembler samt mottog en 10-år lång ordinarie tjänst som förste solokontrabasist för the Royal Concertgebouw Orchestra. Niek har hämtat inspiration från mästarkurser med bl. a. Frans Helmerson och Laurence Lesser och från samarbetet med Leonard Bernstein, György Sebök och Mstislav Rostropovich.

Sedan 2006 har Niek de Groot ägnat sig helt åt kammarmusik och solistframträdanden. Han uppträder regelbundet som solist och kammarmusiker i de mest kända konsertsalarna och musikfestivalerna. Hans repertoar innehåller en stor del nutida musik och han har samarbetat tätt med kompositörer som Kurtág, Stockhausen, Saariaho, Vasks och Gubaidulina.

En ny kritikerrosad solo-CD (Nimbus) gavs ut i juni 2015. Den första volymen av Hoffmeisters solokvartetter och Rossinis sonater utgavs för skivbolaget BIS 2017/2018. En ny kritikerrosad inspelning (AUDITE) av moderna duon för violin och kontrabas finns på marknaden sedan februari 2018. Bland kommande projekt kan nämnas en inspelning av Kurtágs kammarmusik (AUDITE) och uruppföranden av flera nya konserter för kontrabas.

Sedan 1996 verkar Niek som professor vid Folkwangs konstuniversitet i Essen, Tyskland. Han undervisar också på institutioner i Norge, Nederländerna, Italien, Spanien och håller regelbundet mästarkurser världen över.

Under sin karriär har Niek de Groot spelat på ovanliga kontrabasar av Cerutti, Bajoni och Amati. År 2016 fick han ett livslångt tillstånd att spela på den världskända Domenico Montagnana kontrabasen från 1747. Hans stråkar är specialgjorda för honom av Jochen Schmidt. Hans klassiska- samt barockstråkar är gjorda av Gerhard Landwehr.

www.niekdegroot.nl

Paavali Jumppanen, piano

Klicka för att öppna CV

Den fantasirika och mångsidiga virtuosen Paavali Jumppanen har under den senaste tiden etablerat sig som en dynamisk musiker med till synes obegränsad kapacitet som redan har fått stor uppmärksamhet internationellt som solorecitalist, orkestersolist, inspelningsartist, konstnärlig ledare och en aktiv framförare av modern- och avantgardemusik. 

Jumppanen har uppträtt brett över USA, Europa, Japan, Kina och Australien vid sidan av stora dirigenter som David Robertson, Sakari Oramo, Osmo Vänskä och Jaap van Zweden. Han har beställt flera verk och samarbetat med tonsättare som Boulez, Murail, Dutilleux, Penderecki, så väl som med många finska kompositörer. The Boston Globe prisade honom för ”ett överflöd av energi och musikerskap” och The New York Times för hans ”kraft och extraordinära spann av färger”. 

Under de senaste åren har Jumppanen satsat en stor del av sin tid på konsertserier av alla Beethovens och Mozarts pianosonater. Han har ofta framfört alla Beethovens pianokonserter och kammarsonater. Jumppanen studerade på Sibelius-Akademin och senare för Krystian Zimerman vid Musik-Akademie Basel i Schweiz, där han också studerade orgel, hammarklaver och klavikord. Den rysslandsbördige pianisten Konstantin Bogino har varit en viktig mentor genom hela Jumppanens karriär. 

Jumppanen har en utbredd diskografi vilken innefattar ”den bästa inspelningen av Boulez pianomusik så här långt” (The Guardian, om inspelningen av de tre pianosonaterna för DGG på kompositörens begäran) och den kompletta inspelningen av Beethovens pianosonater för Ondine. Jumppanen spenderade säsongen 2011-12 som gästforskare vid Harvard Universitys musikavdelning där han studerade musikvetenskap och teori för att fördjupa sig i wiensk 1700-talsmusik. 

www.paavalijumppanen.com 

Marianna Shirinyan, piano

Klicka för att öppna CV

Emil Holmström, piano

Klicka för att öppna CV

Helena Juntunen, sopran

Klicka för att öppna CV

Janne Thomsen, flöjt

Klicka för att öppna CV

…”Janne Thomsen var en av kvällen stora stjärnor. Uppriktig spelglädje, perfekt teknik och en unik utstrålning kännetecknade hennes spel och framträdande på scenen”­
– Süddeutsche Zeitung, München.

Janne Thomsen har etablerat sig som en ytterst framgångsrik och eftertraktad solist. Hon inledde sina musikaliska studier som 4­-åring och blev senare utsedd till “Young Musician of the Year” i Danmark. Efter studier vid Royal Academy of Music i London och i solistklassen på Conservatoire de Musique de Paris fortsatte hon att vinna priser i betydelsefulla flöjttävlingar i Prag, Paris, Bayreuth, Rom, Wien, Paris och Boston. Janne Thomsen har även erhållit stipendier från Dronning Margrethe II og Prins Henriks fond och Augustinusfonden samt Holstebro Musikpris och Gadeprisen. 2016 fick hon titeln ARAM, “Associate of the Royal Academy of Music”, en ärofylld titel som tilldelas musiker som gjort en betydande insats inom musikvärlden

Janne Thomsen har uppträtt som solist med orkestrar och ensembler så som English Chamber Orchestra, Czech Philharmonic, Kremerata Baltica, Salzburg Camerata, Vienna Chamber Orchestra och Moscow Soloists. Hun uppträder även med kända artister så som Maxim Vengerov, Gidon Kremer, Janine Jansen, Pierre Laurent Aimard, Yuri Bashmet, Joshua Bell, Jana Bouskova, Steven Isserlis och Mischa Maisky. Hon har även samarbetat tätt med flera ledande kompositörer, bl. a. Sofia Gubaidulina, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Giya Kancheli, Peteris Vasks och Michael Berkeley.

Janne är grundare av och konstnärlig ledare för festivalen “Klassiske Dage” – Holstebro International Music Festival. Festivalen som äger rum i hennes hemby har blivit hyllad av pressen ända sedan starten 2005.

www.klassiskedage.dk/janne-thomsen-flute

Otto Virtanen, fagott

Klicka för att öppna CV

József Hárs, valthorn & dirigent

Klicka för att öppna CV

Finsk-ungerska dirigenten József Hárs är en av de musiker som är ödesbestämda att stå framför en orkester. Samtidigt som han är första valthornist för Radions symfoniorkester så jobbar han aktivt som dirigent för de ledande orkestrarna och musikensemblerna i Finland. 

Hárs har dirigerat nästan alla professionella orkestrar i Finland, inklusive Radions symfoniorkester och Helsingfors stadsorkester. Han har samarbetat och turnerat med diverse ensembler, så som Uusinta Ensemble.

József Hárs föddes i Ungern 1976 och började ta valthorns- och pianolektioner vid 8-års ålder på musikskolan i sin hemstad, Pápa. Han flyttade till Freiburg, Tyskland, för valthornsstudier och för att ägna sig åt en karriär som musiker. Efter att han fulländade sin examen i Frankfurt och jobbat som orkestermusiker i Österrike, flyttade han till Finland för att gå med i Radions symfoniorkester år 2006. Sedan 2009 har han varit första valthornist i orkestern. József studerade dirigering vid Sibelius-Akademin under åren 2011-2014, under ledning av Leif Segerstam och Atso Almila. Viktiga gästlärare för honom har varit bl.a. Jorma Panula, Hannu Lintu, Mikko Franck, Sakari Oramo, Susanna Mälkki och John Storgårds.

Han ser sig själv som musikens och publikens tjänare, om det så handlar om att underhålla en konsertsal fylld med barn, att uppträda inför modern musikentusiaster, eller att producera musik i en studio. Han bemästrar allt det på en högsta nivå, med en distinkt stil och med glimten i ögat. 

Jukka Perko, saxofon

Klicka för att öppna CV

Christoffer Sundqvist, klarinett

Klicka för att öppna CV

Christoffer Sundqvist inledde sina klarinettstudier vid Jakobstads konservatorium för Bernhard Nylund. År 2002 tog han sitt diplom vid Sibelius-Akademin för Anna-Maija Korsimaa. Han fortsatte sin utbildning vid musikhögskolan i Basel under professor François Bendas ledning och har också deltagit i mästarkurser för Hans Rudolf Stalder, Guy Deplus, Charles Neidich och Ronald van Spaendonck samt studerat kammarmusik för flera betydande musiker. Sundqvist vann ett delat första pris vid Crusell-klarinettävlingen år 2002. Han har också beviljats Pro Musica-medaljen samt två EMMA pris för bästa klassiska skivinspelning.

Sundqvist valdes av Radions symfoniorkester till årets debutant 2004. Under de senaste åren har han spelat som solist med nästan samtliga finländska orkestrar. Till hans utländska solistuppdrag hör gästspel med BBC Symphony Orchestra, Göteborgs symfoniorkesterl, Nordwestdeutche Philharmonie, Norrköpings symfoniorkester samt ERSO Tallinn under ledning av dirigenter såsom Jukka-Pekka Saraste, John Storgårds, Sakari Oramo, Okko Kamu, Karl-Heinz Steffens och Hannu Lintu. Säsongen 2016-17 debuterar han bl.a med NDR Hannover samt Camerata Hamburg.

Sundqvist är även aktiv som kammarmusiker och är en återkommande gäst vid Festivaler Som Kuhmo, Kempten Classix, West cork Chamber music och Crusell veckan i Nystad. 2016 debuterar han bl.a i Muziekgebouw Amsterdam.

Sommaren 2007 uppträdde Sundqvist vid Helsingfors festspel vid en konsert som presenterade kammarmusik av Magnus Lindberg och i maj 2008 uruppförde Sundqvist i Helsingfors Magnus Lindbergs Trio för klarinett, cello och piano. Det senaste uruppförandet var i september i år, av Erkki-Sven Tüürs klarinettkonsert Peregrinus tillsammans med Radions symfoniorkester under ledning av Hannu Lintu. Sundqvist gör skivinspelningar för Ondine, BIS och Alba. Till kommande projekt hör bla. En komplett inspelning av Spohrs 4 klarinettkonserter med NDR Hannover 2017. Sedan 2005 har Sundqvist varit Radions symfoniorkesters soloklarinettist. Han undervisar även klarinettspel vid Sibelius-Akademin och håller regelbundet mästarkurser.

Hösten 2012 utsågs Sundqvist till konstnärlig ledare för Jakobstads Sinfonietta och sedan hösten 2013 delar han det konstnärliga ledarskapet för RUSK-festivalen med tonsättaren Sebastian Fagerlund. 

Jarmo Saari, gitarr

Klicka för att öppna CV

Jarmo Saari (f. 1970) är en av sin generations mest särpräglade gitarrister. Den här musikern, tonsättaren och producenten har uppträtt i över 30 olika länder, spelat på över hundra skivor och erhöll år 2012 Finlandspriset för sin konstnärliga verksamhet. Med sin musik till konserter, filmer, koreografier, teatrar och skivor är han känd för sin visuella kompositionsstil, samt sina mångfasetterade kollage av bl.a. gitarr, röst och olika ovanligare instrument som theremin, barockcello, trombon och glasharpa. Tyska skivbolaget Membran lanserade i år Jarmo Saari Republics nya album ”Soldiers of Light”.

ZetaBooXL, Reuna samt FilmtetJarmo Saari Solu, Trubamolli och Republic hör till hans skapelser. Saari har jobbat som gitarrist, multi-instrumentalist och kompositör med bl.a. Tero Saarinen, Jukka Perko, Michael Brecker, Tapiolakören, Avanti!, Emma Salokoski, Timo Lassy, RSO, Meta4 -kvartetten, Susanna Haavisto, EBB, Esko Salminen, Mika Kaurismäki, Helsingfors stadsorkester, Anna-Mari Kähärä, Trilok Gurtu, Pekka Kuusisto, UMO, Tuomari Nurmio, Don Huonot, Jorma Hynninen och Pepe Deluxe.

www.jarmosaari.com

Sivan Magen, harpa

Klicka för att öppna CV

Hyllad som en ”harpist med ett register utöver det vanliga” vars ”briljanta ljud och beaktansvärda tekniska skarpsinnighet krossar alla stereotyper om instrumentet” (NY Times), är Sivan Magen den enda israelen som har vunnit den internationella harptävlingen i Israel, Pro Musicis International Award och år 2012 Borletti-Buitoni Trust Award, korad av en kommitté ledd av Dame Mitsuko Uchida. Han har uppträtt som recitalmusiker och solist med orkestrar runtom USA, Sydamerika, Europa och Israel, på arenor som Carnegie Hall, Wigmore Hall, Operahuset i Sydney och Konserthuset i Wien, med orkestrar så som Israel Philharmonic, Orchestre philharmonique de Strasbourg, Saint-Paul kammarorkester, Skotska kammarorkestern, Sydney Symphony och Wiens kammarorkester. 

Som en ivrig kammarmusiker har Magen uppträtt på Marlboro, Aspen, Rosendal, Kuhmo, Delft och Jerusalem internationella kammarmusikfestivaler med Musicians from Marlboro, och samarbetat med artister som Nobuko Imai, Shmuel Ashkenazi, Gary Hoffman, Emmanuel Pahud, Susanna Phillips, Danel-, Calder- och Dover-kvartetterna samt med medlemmar från Guarneri- och Juilliard-kvartetterna. Han är en av grundarna till det prisbelönade Israeli Chamber-projektet och av Trio Tre Voci, tillsammans med flöjtisten Marina Piccinini och violisten Kim Kashkashian.

Utöver två soloalbum för Linn Records har Magen gett ut hyllade inspelningar för Avie, Azica, Koch International, ECM och Musicians from Marlboro. Våren 2017 var han gästprofessor vid konservatoriet i Paris och sedan september 2017 är han första harpist i Finlands radios symfoniorkester. 

Mellersta Österbottens Kammarorkester

Klicka för att öppna CV

Mellersta Österbottens Kammarorkester (MÖK) har fungerat som professionell kammarorkester sedan år 1989, och dess homogena klang och dynamiska slagkraft är resultat av ett långvarigt samarbete. Juha Kangas grundade orkestern år 1972 för vilken han fungerade som konstnärlig ledare ända fram till slutet av år 2008. Orkesterns repertoar spänner över samtliga musikhistoriska epoker från barock till nutid. För inte minst vår tids finländska musik är orkestern en utmärkt ambassadör. Pehr Henrik Nordgren (1944–2008) fungerade länge som kammarorkesterns ’huskompositör’ samtidigt som orkestern upprätthåller mycket nära kontakter med både baltiska och nordiska tonsättare.

Mellersta Österbottens Kammarorkester har ca 160 uruppföranden, varav de flesta är egna beställningsverk. Skivinspelningarna under ledning av hederskapellmästare Juha Kangas uppgår till över 60. Orkestern gästar inhemska och internationella musikfestivaler och har turnerat och uppträtt utomlands förutom i Europa även i Japan och New York. Sommaren 2017 konserterade orkestern på den berömda Mozart-festivalen i Würzburg, Tyskland.

MÖK tilldelades Nordiska rådets musikpris år 1993. År 1995 erhöll Kammarorkestern och kapellmästare Juha Kangas Teosto-priset, 1998 Finlands Tonsättare r.f.:s Madetoja-pris och belönades med Årets skiva av Rundradion samt erhöll Finlands ljud- och bildupptagningsproducenter ÄKT:s Jannepris år 1999. År 2004 erhöll Kammarorkestern och Tammerfors Filharmonis gemensamma Vasks-skiva det internationella Cannes Classical -priset som Årets skiva.

Från och med hösten 2013 fungerar Sakari Oramo som orkesterns konstnärlige ledare. MÖK:s och Oramos inspelning av C. Ph. E. Bachs symfonier 1­­–6 för skivbolaget Alba belönades med en Emma i kategorin Årets klassiska album 2014. Samma skiva var nominerad till BBC Music Magazine Awards årets skiva. MÖK och Oramo var Emma-nominerade år 2016 även med skivan ”Favourite English Strings”. Detta år tävlade MÖK:s och hederskapellmästare Juha Kangas skiva ”Dedicated to” i samma kategori.

 

Novia Inredningsdesign

Klicka för att öppna CV

NOVIAS utbildning inom inredningsdesign är den enda svenskspråkiga, på högskolenivå, i Finland. Studierna innehåller både teoretiska ämnen och praktiska uppgifter där bland annat teckning, komposition, digitala verktyg och tredimensionell gestaltning är viktiga redskap. I studierna ingår både samarbetsprojekt med näringslivet och projekt som förverkligas inom skolan. Tyngdpunkten ligger på människans behov och trivsel. Novia Inredningsdesign samarbetar med RUSK 2019.

Studerande/Opiskelijat: 

Handledare/Ohjaajat: Elina Rebers och Anders Aromäki

www.formgivning.fi