Kevin Åkerlund

Festivalens beskyddare 2023

Bästa vänner,

Det är oerhört viktigt för oss människor att få samlas och uppleva saker tillsammans. Kulturen har en mycket viktig roll i att möjliggöra detta. Den berikar våra liv och stöder vårt välbefinnande. Efter de utmanande åren med coronapandemin och nu i ett spänt världspolitiskt läge ger kulturen oss ny kraft och hopp om en ljusare framtid. Jag gläds och är stolt över de högklassiga konsert- och kulturupplevelser som Ruskfestivalen erbjuder och som vi får ta del av i min kära hemstad Jakobstad. Under den mörkaste och ruskigaste tiden på året är den glädje och njutning som musiken kan ge oss särskilt välkommen.

Ruskfestivalen såg dagens ljus för första gången år 2013 och firar därmed nu sitt 10-årsjubileum. Under dessa år har Rusk vuxit och utvecklats till en festival som idag samlar proffsmusiker, internationellt erkända tonsättare och musikentusiaster från när och fjärran. Under jubileumsfestivalen utlovas minnesvärda upplevelser från åren som har gått, men samtidigt blickar festivalen framåt. Jubileet till ära är temat detta år ”Kungligt kalas”, vilket syns genomgående i det högklassiga programmet. 

Jag gläds över att få gratulera Rusk med anledning av 10-årsjubileet och önska arrangörerna fortsatt lycka och framgång. Samtidigt vill jag önska er alla härliga och oförglömliga konsertupplevelser.

Anna-Maja Henriksson
Undervisningsminister
Ruskfestivalens beskyddare