Kevin Åkerlund

Festivalens beskyddare 2022

Bästa vänner,

Kulturupplevelser är viktiga för människans välbefinnande, hälsa och känsla av sammanhang. Detta blev väldigt påtagligt under coronakrisens första år då samhället stängdes ner. Den 24 februari i år började Ryssland sitt brutala anfallskrig mot Ukraina, som påverkar oss på många sätt. Nu då världen inte är sig lik, behöver vi kulturupplevelser mer än någonsin. Det gör gott för oss mänskor att samlas och kunna ta del av saker tillsammans. I svåra tider är det än mer viktigt. Ruskfestivalen byter ut regn, rusk och mörker mot inbjudande och mångsidiga konsert- och konstupplevelser under några dagar här i vackra Jakobstad. Vi får ta del av oförglömliga musik och kulturupplevelser som skänker oss välmående och inger hopp.

Ruskfestivalen såg dagens ljus för första gången år 2013. Sedan dess har Rusk vuxit och utvecklats till ett evenemang som idag samlar proffsmusiker, internationellt erkända tonsättare och musikentusiaster från när och fjärran.

Temat för årets festival är ”Gudar och gudinnor”. Under någon timme varje kväll av festivalen har vi möjlighet att få sjunka in i den mytomspunna värld som inspirerat tonsättarna och samtidigt få en liten paus från vardagen och dess bekymmer. Det är med glädje och stolthet jag önskar er alla njutningsfulla stunder under Ruskfestivalen med dess högklassiga och unika program.

Anna-Maja Henriksson
Justitieminister
Ruskfestivalens beskyddare