RUSK Kamarimusiikkia Pietarsaaressa 17.-21.11.2020

– Kansainvälistä luovuutta vuoden pimeimpään aikaan


RUSK

Kammarmusik i Jakobstad
Kamarimusiikkia Pietarsaaressa
Chamber Music in Jakobstad

Årets tema / Vuoden teema / Festival Theme
LESS IS MORE – MORE OR LESS

Konstnärlig ledare / Taiteellinen johtaja / Artistic Director
ANNA-MARIA HELSING

Årets tonsättare / Vuoden säveltäjä / Composer in Residence
JUHANI NUORVALA

Artister / Taiteilijat / Artists
Elina Vähälä, violin/viulu, Paavali Jumppanen & Emil Holmström, piano, Amalie Stalheim, cello/sello, Tuuli Lindeberg, sopran/sopraano/soprano, Niamh McKenna, flöjt/huilu/flute, Daniel Saur, slagverk/lyömäsoittimet/percussion, Meta 4 (Antti Tikkanen, Minna Pensola, violin/viulu, Atte Kilpeläinen, viola/alttoviulu, Tomas Djupsjöbacka, cello/sello), Eneko Iriarte, klarinett/klarinetti/clarinet, Petteri Pitko, cembalo/harpsichord, Anna-Maria Helsing, Johan Fagerudd & Mellersta Österbottens Kammarorkester/Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri/Ostrobothnian Chamber Orchestra m.fl/ym./a.o.


RUSK KAMARIMUSIIKKIA PIETARSAARESSA 17.-21.11.2020: LESS IS MORE – MORE OR LESS

RUSK Kamarimusiikkia Pietarsaaressa järjestetään kahdeksannen kerran 17.-21.11.2020 ja festivaalin uutena taiteellisena johtajana toimii Anna-Maria Helsing.

Vuoden teema on ”Less is More – More or Less” ja festivaaliteeman ytimenä on amerikkalainen minimalismi. Tärkeä vastakohta pelkistetylle on alaotsikko taituruus, More is More. Asettamalla nämä kontrastit toisiaan vastaan syntyy mielenkiintoista kitkaa, josta molemmat ääripäät hyötyvät.Erityisesti torstai-illan (19.11.) konsertti More is More – Boost nostaa esille taituruuden eri muodoissa. Alaotsikkona vuoden 2020 festivaalissa on USA, maa, joka on ainakin klassisen musiikin kohdalla saanut antaa periksi Euroopalle vanhoine taide- ja musiikkiperinteineen.

Festivaalilla vierailee mm. viulistit Elina Vähälä, Antti Tikkanen & Minna Pensola, sopraano Tuuli Lindeberg, pianistit Paavali Jumppanen ja Emil Holmström, alttoviulisti Atte Kilpeläinen, sellistit Amalie Stalheim & Tomas Djupsjöbacka, huilisti Niamh McKenna, klarinetisti Eneko Iriarte, cembalisti Petteri Pitko, kapellimestari Anna-Maria Helsing, lyömäsoittaja Daniel Saur ja näyttelijä Johan Fagerudd. Festivaali iloitsee yhteistyöstä maamme parhaimpiin kuuluvan Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa ja odottaa innolla heidän tulevia vierailujaan.

Koska 2020 merkitsee myös Beethovenin suurta juhlavuotta (250 vuotta hänen syntymästään) nostaa festivaali myös esille jousikvarteton ensemblemuotona. Beethoven sävelsi useita jousikvartettoja ja tuli kuuluisaksi suurena kvartettouudistajana. Festivaaliviikolla yleisö pääsee kuuntelemaan useita jousikvartettoja, ei tosin paljonkaan Beethovenia, vaan nykysäveltäjiä. Festivaalilla vierailee mm. Meta4-jousikvartetti, joka on yksi Suomen menestyneimpiä jousikvartetteja.

Vuoden 2020 säveltäjäksi on kutsuttu Juhani Nuorvala. Nuorvala on suomalainen minimalismiasiantuntija ja kuuluisa paitsi minimalismistaan, myös urbaanin populaarimusiikin tuomisesta konserttisaleihin. Nuorvalaa on kuvailtu ”elektroakustiseksi urbaaniksi minimalistiksi”. Tämän vuoden festivaalia varten on tilattu kaksi uutta teosta – Arias from Flash Flash sopraanolle ja ensemblelle, joka perustuu Flash-Flash oopperan aarioihin sekä Quaedam variationes ex ”Bene quondam”, joka on lyhennetty versio orkesterikappaleesta Variationes ex ”Bene Quondam”. Teokset ensiesitetään Schaumansalissa vuoden 2020 festivaalin yhteydessä. Nuorvalan teokset Waltz ja The Five Chords That Shook My Worldensiesitetään myös 2020-vuoden festivaalin aikana.

Festivaaliviikon aikana, 17.-21.11.2020, järjestetään yhteensä 10 konserttia eri puolilla kaupunkia. Festivaalin päänäyttämönä on Campus Allegrossa sijoitseva Schaumansali mutta taiteilijatapaamisia ja muita oheistapahtumia järjestetään myös muualla kaupungissa, kuten Pietarsaaren kaupunginmuseossa, legendaarisen torstaijazzin kodissa Black Sheep Pub & Terrace ravintolassa, kaupungin muissa ravintoloissa ja kahviloissa.

RUSK on kansainvälistä luovuutta vuoden pimeimpään aikaan!

RUSK-festivaali on marraskuun lopulla vuosittain Pietarsaaressa järjestettävä musiikkifestivaali, jossa yhdistyvät korkeatasoinen kamarimusiikki ja eri taiteenalat. Yhteentörmäyksen ytimessä on kaupungin keskustassa sijaitseva Schauman-sali, mutta tapahtumat levittäytyvät myös laajemmin ympäröivään kaupunkimiljööseen.

Festivaalin perustivat vuonna 2013 klarinetisti Christoffer Sundqvist ja säveltäjä Sebastian Fagerlund, jotka toimivat festivaalin taiteellisina johtajatina 2013-2019. Vuodesta 2020 RUSK-festivaalin taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Anna-Maria Helsing.

Viikon aikana kuullaan konsertteja, joissa suomalaiset ja kansainväliset muusikot esittävät kamarimusiikin klassikkoja ja harvinaisuuksia sekä uutta musiikkia. Festivaali kutsuu vuosittain fokus-säveltäjäkseen kansainvälisen säveltäjävieraan. Säveltäjävieraiksi on kutsuttu Sebastian Fagerlund (2013), Daníel Bjarnason (2014), Jesper Nordin (2015), Jukka Tiensuu (2016), Cecilia Damström (2017), Raoul Björkenheim (2017), Ralf Nyqvist (2017), Sauli Zinovjev (2017), Erkki-Sven Tüür (2018) ja Outi Tarkiainen (2019). 

RUSK-festivaalin tavoitteena on heijastaa omaa aikaamme kaikkine muunnelmineen ja haasteineen. Se on sulatusuuni, jossa luovuus saa virrata eksoottisissa yhteyksissä vuoden pimeimpänä ja koleimpana aikana.

text