Chris Christodoulou

Anna-Maria Helsing

Taiteellinen johtaja / kapellimestari

Viulistitaustainen Anna-Maria Helsing on kerännyt mainetta erityisesti johtavien pohjoismaisten orkesterien ja oopperatalojen kapellimestarina. Keväällä 2020 hän aloitti kautensa BBC Concert Orchestran päävierailijana. Vuosina 2010‒2013 Helsing toimi Oulu Sinfonian ylikapellimestarina, ja oli samalla ensimmäinen ylikapellimestariksi nimitetty nainen Suomessa.

Lyhyen ajan sisällä Helsing on johtanut kaikkia Suomen ja Ruotsin suurimpia orkestereita sekä useita orkestereita muissa Pohjoismaissa, Baltiassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa. Lisäksi hän on johtanut produktioita Suomen kansallisoopperassa, Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa oopperoissa, Göteborgin oopperassa ja Tukholman Folkoperanissa.

Tämän kauden kohokohtia ovat Helsingin debytoinnit Royal Philharmonic Orchestran (Lontoo), Brandenburger Symphonikerin ja Sveitsin Musikkollegium Winterthurin johdossa sekä useammat uusintakäynnit, joista mainittakoon Islannin ja Odensen sinfoniaorkesterit, SinfoniaNord Island, Radion Sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti sekä Jönköpingin ja Västeråsin Sinfonietat. Oopperoista voidaan mainita Vaasan Oopperan suurhanke, Madetojan Pohjalaisia alkuvuodesta 2023.

Päätettyään opintonsa Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin kapellimestariluokalla Helsing sai kutsun osallistua Lontoossa Allianz-säätiön kansainväliseen Conductors’ Academy -koulutukseen, jossa häntä ohjasivat mm. Esa-Pekka Salonen ja Gustavo Dudamel. Vuonna 1999 Helsing voitti ensimmäisen palkinnon Varsovan kansainvälisessä uuden musiikin kilpailussa nuorille taiteilijoille. Hän suoritti viulunsoiton diplomitutkinnon Pietarsaaren konservatoriossa sekä Bydgoszczin musiikkikorkeakoulussa Puolassa ja on osallistunut Jorma Panulan, Vladimir Jurowskin ja John Carewen mestarikursseille.

Erityisen lähellä Helsingin sydäntä ovat modernismi ja nykymusiikki.