Heikki Tuuli

Anna-Maria Helsing

Taiteellinen johtaja / viulu / kapellimestari

Viulistitaustainen Anna-Maria Helsing on kerännyt mainetta erityisesti johtavien pohjoismaisten orkesterien ja oopperatalojen kapellimestarina. Keväällä 2020 hän aloitti kautensa BBC Concert Orchestran päävierailijana. Vuosina 2010‒2013 Helsing toimi Oulu Sinfonian ylikapellimestarina, ja oli samalla ensimmäinen ylikapellimestariksi nimitetty nainen Suomessa.

Lyhyen ajan sisällä Helsing on johtanut kaikkia Suomen ja Ruotsin suurimpia orkestereita sekä useita orkestereita muissa Pohjoismaissa, Baltiassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa. Lisäksi hän on johtanut produktioita Suomen kansallisoopperassa, Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa oopperoissa, Göteborgin oopperassa ja Tukholman Folkoperanissa.

Tulevia kohokohtia ovat hänen debyyttinsä Barcelona Symphonyn, Lahti Sinfonian, Aalborg Symphonyn, London Sinfonietan ja Jönköping Sinfonietan kapellimestarina. Lisäksi Anna-Maria on palaamassa Iceland Symphonyn, Norrköping Symphonyn, Oulu Sinfonian, Kymi Sinfonietan, sekä Sinfonia Nord Icelandin johtoon. Edessä ovat myös La Traviata -oopperan johtaminen Icelandic Operassa, sekä Karólina Eiriksdóttirin Bly -kamarioopperan ensi-illan johtaminen Piteån kamariorkesterissa.

Päätettyään opintonsa Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin kapellimestariluokalla Helsing sai kutsun osallistua Lontoossa Allianz-säätiön kansainväliseen Conductors’ Academy -koulutukseen, jossa häntä ohjasivat mm. Esa-Pekka Salonen ja Gustavo Dudamel. Vuonna 1999 Helsing voitti ensimmäisen palkinnon Varsovan kansainvälisessä uuden musiikin kilpailussa nuorille taiteilijoille. Hän suoritti viulunsoiton diplomitutkinnon Pietarsaaren konservatoriossa sekä Bydgoszczin musiikkikorkeakoulussa Puolassa ja on osallistunut Jorma Panulan, Vladimir Jurowskin ja John Carewen mestarikursseille.

Erityisen lähellä Helsingin sydäntä ovat modernismi ja nykymusiikki.