Fredrick Francke

Christian Svarfvar

Viulu

Ruotsalainen viulisti Christian Svarfvar (s. 1982) on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Skandinavian mielenkiintoisimmista ja tavoitelluimmista solisteista.

Christian Svarfvar kasvoi muusikkoperheessä ja osoitti jo nuorena erityistä lahjakkuutta. Hän debytoi vain 12-vuotiaana soittaen Mendelssohnin viulukonserton Svenska Kammarorkesternin solistina.

Tukholman konserttitalo ja European Concert Hall Organization valitsivat Christian Svarfvarin Rising Stariksi vuonna 2008. Hän on esiintynyt siitä lähtien säännöllisesti Euroopan johtavien sinfoniaorkestereiden solistina.

Hänen virtuositeettiaan ja kaunista sointiaan on ylistetty, ja hän on esiintynyt loppuunmyydyissä konserteissa solistina mm. New Yorkin Carnegie Hallissa, Amsterdamin Concertgebouwissa, Wienin Musikvereinissa, Simon Bolivar Concert Hallissa Caracasissa, Cité de La musiquessa Pariisissa, Kölner Philharmoniessa, Palais des Beaux artsissa Brysselissä, Seoul Art Centerissä, Birmingham Symphonyssa ja Tchaikovski Hallissa Moskovassa.

Vuonna 2016 hän julkaisi yhdessä pianisti Roland Pöntisen kanssa kriitikoiden ylistämän levyn ”Aprés un rêve” BIS records -levy-yhtiölle. Dagens Nyheter nimesi levyn vuoden levyksi ja sitä kuvailtiin seuraavalla tavalla: Svarfvar ja Pöntinen luovat unelmatilan, jonka ranskalaisen kamarimusiikin tuntemus on tällä hetkellä vertaansa vailla ruotsalaisten muusikoiden parissa.”

Hänen uudelleenlevytyksensä J.S. Bachin kaikista viulukonsertoista vuosina 2021–22 taltioitiin Abbey Road Studiossa London Philharmonic Orchestran kanssa. Myös kyseinen levy oli kriitikoiden suosiossa kansainvälisessä musiikkilehdistössä. Ruotsissa levyä ovat kehuneet mm. Dagens Nyheter, Opus Magasin ja TV4 (Jan Gradvall). Albumia on striimattu yli 3 miljoonaa kertaa Spotifyssa ja Apple Musicissa.

Christian on lisäksi hyvin paneutunut eri tapoihin lisätä klassisen musiikin sosiaalista ja kulttuurista vaikutusta ja työskentelee useiden eri genrejen taiteilijoiden ja organisaatioiden kanssa. Vuonna 2022 Christian levyttää muun muassa uuden levyn yhdessä London Philharmonicin kanssa (hänen kolmas levynsä kyseisen orkesterin kanssa), jossa hän tulkitsee Benny Anderssonin musiikkia suurelle sinfoniaorkesterille ja sooloviululle sovitettuna (Naxos).

Christianin kiinnostus elokuvaa ja elokuvamusiikkia kohtaan on poikinut yhteistyötä Howard Shoren kanssa, joka on säveltänyt musiikin useisiin menestyneisiin elokuviin, joista mainittakoon Taru sormusten herrasta. Christian on muun muassa kantaesittänyt Howard Shoren viulukonserton Kungliga Filharmonikerna -orkesterin kanssa Tukholmassa säveltäjän johdolla.

Christian Svarfvar on opiskellut Kungliga Musikhögskolan i Stockholmissa ja maineikkaassa Juilliard Schoolissa New Yorkissa, jossa hän suoritti master-tutkinnon vuonna 2005 erinomaisin arvosanoin.

Hänelle myönnettiin Stockholm Culture Award vuonna 2016.

Christian työskentelee Örebron yliopiston lehtorina vuodesta 2020 alkaen.