Erna Ómarsdóttir

Koreografi

Erna Ómarsdóttir, Iceland Dance Companyn (IDC) taiteellinen johtaja, suoritti tutkintonsa P.A.R.T.S. -oppilaitoksessa (Performing Arts Research and Training Studios) vuonna 1998. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli Jan Fabren, les ballets C de la B:n ja Sidi Larbi Cherkaouin kanssa ja hän oli yksi kollektiivien Ekki (Reykjavík) ja Poni (Bryssel) perustajista. Hän on kirjoittanut ja ohjannut useita teoksia Iceland Dance Companylle, mm. We are all Marlene Dietrich FOR (2005) yhteistyössä Janez Janzan kanssa (Emil Hrvation) ja out of the blue (2009) samt Transaquania into thin air (2010) yhteistyössä Damien Jaletin ja Gabríela Friðriksdóttirin kanssa. Erna kirjoitti ja ohjasi Black Marrowin vuonna 2009 australialaiselle Chunky Moves -yritykselle yhteistyössä Damien Jaletin kanssa. Teos esiteltiin Melbourne International Arts Festivalilla ja otettiin jälleen ohjelmistoon Iceland Dance Companyn toimesta vuonna 2015. Erna sai islantilaisen näyttämötaidepalkinnon tanssin ja näyttämöliikkeen kategoriassa vuonna 2016 koreografiastaan Njála-näytelmässä, joka oli yhteistyö IDC:n ja Reykjavíkin kaupunginteatterin kanssa (2016). Erna laati koreografian William Shakespearen Romeo ja Juliaan yhteistyössä Halla Ólafsdóttirin kanssa Münchenin Gärtnerplatz-baletille vuonna 2018.

Vuonna 2008 Erna ja Valdimar Jóhannsson perustivat performanssitaiteen ryhmän Shalala. Pari muodostaa myös teatraalisen LAZYBLOOD-bändin. Erna ja Valdimar olivat Iceland Dance Companyn SACRIFICE-festivaalin luovat johtajat. Festivaali käsitteli tavallisia asioita, joita pidetään pyhinä ja sen ensi-ilta oli maaliskuussa 2017, mistä lähtien festivaali on kiertänyt Eurooppaa. Heidän viimeisin yhteistyönsä on The Best of Darkness, joka on neljäs ja päättävä osa IDC:n esittämästä teossarjasta, jonka musiikin on säveltänyt Sigur Rós. Ensimmäinen osa oli At Dusk, We Embrace ja IDC esitti sen Sigur Rós-festivaalilla Norður og Niður. Tämän jälkeen seurasi videoinstallaatio Örævi yhteistyössä Pierre-Alain Giraudin kanssa. Teos esitettiin Winter Lights Festivalin avajaisissa Reykjavíkissa 2018. IDC esitti kolmannen osan Variations of Darkness Reykjavík Arts Festivalilla kesäkuussa 2018.

Erna on tehnyt tiivistä yhteistyötä kuvataiteilijoiden Matthew Barneyn ja Ragnar Kjartanssonin sekä useiden muusikkojen, kuten Björkin, Sigur Rósin, Jóhann Jóhannssonin ja Ben Frostin kanssa. Hän toimi Les Grandes Traverseesin taiteellisena johtajana (Bordeaux, Ranska 2007) ja Reykjavík Dance Festivalin taiteellisena johtajana (2014). Ballet Tanz on nimennyt Ernan useamman kerran työstään vuosikatsauksissaan. Hänelle on myönnetty kuusi kertaa Iceland Performing Arts -palkinto ja hän toimii APAPin (advancing performing arts project) residenssitaiteilijana. APAP on verkosto, joka yhdistää nykytaiteen kansainvälisiä ja alueellisia näkökulmia.