Mina Fred

Alttoviulu

Mina Fred on kansainvälisesti aktiivinen kamarimuusikko, solisti ja improvisoija. Hän keskittyy vahvasti ja intohimoisen sitoutuneesti kamarimusiikkiin, nykyaikaiseen ohjelmistoon ja performanssiin. 

Mina opiskeli alttoviulun soittoa Guildhall School of Music and Dramassa Lontoossa ja Banff Center for the Artsissa Kanadassa professori David Takenon oppilaana sekä Det Jyske Musikkonservatoriumissa Århusissa Claus Myrupin johdolla. Hän valmistui muusikkolinjalta vuonna 2004 ja solistidiplomiluokalta 2007. Vuosina 2011–2013 Mina opiskeli vapaata improvisaatiota alttoviululle ja lauluäänelle Hochschule für Musikissa Baselissa Fred Frithin ja Alfred Zimmerlinin johdolla. Hän suoritti täällä tutkinnon Spezializierte Master Freie Improvisation (2013). 

Mina Fred toimii vuorottelevana sooloaltistina Danish Chamber Orchestrassa (Danmarks Underholdningsorkester), jolle myönnettiin mm. ICMA:n suuri palkinto ”Symphonic Music” vuonna 2020 orkesterin kaikkien Beethovenin sinfonioiden levytyksestä Adam Fischerin johtamana. Mina on myös tanskalaisten kamariyhtyeiden Athelas Sinfonietta Copenhagen, Rudersdal Kammarsolister ja Snowmask Ensemblen jäsen sekä Sveitsissä päämajaansa pitävä improvisaatiotrion Trio Lost Frequencyn jäsen. Hän toimi musiikki- ja performanssiryhmä Scenatetissa vuosina 2006–2020. Vuosina 2007–2010 hän toimi tanskalaisen seutuyhtye Det Jyske Ensemblen sooloaltistina. Mina kiertää ahkerasti esiintymässä nykymusiikin festivaaleilla ja kamarimusiikkifestivaaleilla. 

Pitkäaikainen, tiivis yhteistyö tanskalaiskuubalaisen säveltäjän Louis Aguirren kanssa on johtanut mm. kahteen suureen, äärimmäiseen sooloteokseen alttoviululle ja lauluäänelle, joita Mina on esittänyt useamman kerran, Liturgias de Igbodú ja Nsambia Mpungun. 

Mina Fred on esiintynyt viime vuosina mm. seuraavilla näyttämöillä: Sound Ways St. Petersburg, Kontraklang Berlin, März Musik, Warsaw Autumn, Shanghai New Music, Huddersfield Contemporary Music Festival, Darmstadt Music Festival, Intonal Festival Malmö, Transit Festival for Contemporary Music Leuven, SPOR Festival for Contemporary Music and Sound Art Aarhus, Open Days Aalborg, Suså Festival for ny musik (DK), Klang Copenhagen Avantgarde Music Festival ja G ((o)) ng Tomorrow Copenhagen, Fejø Kammarmusikfestival, Nordisk Kammermusikfestival ja Bornholms Kammermusikfestival, Borealis Bergen sekä Bergen Festspel. Lisäksi hän on esiintynyt Danish Chamber Orchestran kanssa muun muassa Musikverein Wienissä, Stefaniensaalissa Graz ja Liszt Academyssä (Budapest). 

Mina opettaa alttoviulun soittoa Orkester Nordenin kesäkursseilla Lahdessa (aiemmin Tanskassa) ja vetää säännöllisesti vapaan improvisaation työpajoja sekä aikuisille että lapsille. Mina toimii yhdessä viulistien Thomas Bowesin ja Oscar Perksin kanssa vuodesta 2004 alkaen pienen, kansainvälisen Langvad Chamber Music Days -kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana. Festivaali järjestetään Kirsten Kjærs Museum -museossa Tanskassa.