Marie Lundgren

Robert Ek

Klarinetti

Klarinetisti Robert Ek on erikoistunut nykymusiikkiin kamarimuusikkona ja solistina. Hän pyrkii yhdessä säveltäjien kanssa kehittämään ohjelmistoa soittimelleen, osoittaen uteliaisuutta ja innostuneisuutta. Hän on levyttänyt parisenkymmentä levyä ja kantaesittänyt useita teoksia solistina ja yhtyeen jäsenenä.

Hän toimii vuodesta 2007 Norrbotten NEO -yhtyeessä, joka on Ruotsin ainoa nykytaidemusiikin parissa kansallisena tehtävänään työskentelevä yhtye. Norrbotten NEO kantaesittää vuosittain useita ruotsalaisten ja kansainvälisten säveltäjien teoksia. Yhtye sai vuonna 2012 FST:s interpretpris -palkinnon työstään nykytaidemusiikin saralla.

Robert on esiintynyt ja tehnyt yhteistyötä maailmanlaajuisesti muusikoiden, säveltäjien ja kapellimestarien kanssa. Hän työskentelee mielellään taidelajien rajamaastossa ja on tehnyt tiivistä yhteistyötä säveltäjien lisäksi myös kirjailijoiden, koreografien ja elokuvantekijöiden kanssa.

Robert on ollut kiertueilla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa ja esiintynyt festivaaleilla, joista voidaan mainita Warzaw autumn, Huddersfield Contemporary Music Festival, June in Buffalo, Faithful (Berliini), ISCM World Music Days Tukholmassa ja Tallinnassa, Musica Viva (Lissabon) ja Beijing Modern Music Festival. 

Hänen työnsä ohjelmiston kehittämisen parissa on viime vuosina keskittynyt live-elektroniikkaan ja klarinetin kehittämiseen soittimena. Robert tekee myös vuodesta 2019 alkaen väitöskirjaa Luleå tekniska universitetissa (LTU). Hänen tohtorinväitöskirjahankkeensa ytimessä on uusien elektroakustisten soitinjärjestelmien suunnittelemisessa toistuva prosessi, jota käytetään ja testataan yhteistyössä ja taiteellisessa käytännössä. Kyseisillä järjestelmillä musisointi vaatii läheisen suhteen ja ymmärryksen järjestelmistä sekä kehon ja tekniikan välisen suhteen tuntemisen. Tämä osaamisen ruumiillistuma, jota kohti taiteellinen tutkimus pyrkii, on koettua tietoa.