Sam Fröjdö

Säveltäjä

Sam Fröjdö varttui työläisluokan kodissa Kruunupyyssä Keski-Pohjanmaalla. Lapsuudenkodin kuuden lapsen sisarusryhmässä koti oli vauhdikas, täynnä laulua sekä harmonikan ja viulun, pianon ja kitaran ääntä. Sam osoitti luontaista lahjakkuutta rummuille jo varhain. Hän soitti paikallisissa teatteri- ja revyyorkestereissa jo 12- ja 13-vuotiaana, ja pian hän perusti samanhenkisten ystäviensä kanssa omia rockyhtyeitään seudulla.

Sam tunnetaan erittäin laajasta tietämyksestään musiikin alalla. Tämä tietämys on seurausta hänen laajoista opinnoistaan, jotka veivät hänet vuosina 1992–2006 LaFoon (jazz/pop), Pietarsaaren konservatorioon (klassiset lyömäsoittimet), Turun ammattikorkeakouluun (klassiset lyömäsoittimet, musiikkikasvatus) ja Åbo Akademi yliopistoon (musiikkitiede, sävellys). Hän perusti vuonna 2008 koulun Åbo School of Rock (nyk. Åbo Rockskolan), ja vuonna 2017 hänet palkittiin muun muassa työstään koulun parissa. 

Vuodesta 1995 lähtien Fröjdö on esiintynyt monenlaisilla lavoilla; hän on toiminut kansallisoopperan kuorolaulajana (operassa Red Harbour) ja Camerata Aboensis -lauluyhtyeen bassolaulajana. Hän on soittanut rumpuja rockbändeissä, jotka ovat vieneet hänet moniin Euroopan maihin, sekä kiertänyt Australian itärannikkoa. Åbo Rockskolan taiteellisen johtajan ja opettajan työn lisäksi Sam on toiminut muun muassa Åbo Sångarbröder Musices Amantesin kuoronjohtajana. Fröjdö on myös julkaissut novelleja, sanoittanut lukuisia kappaleita ja kirjoittanut runoja. Lisäksi hän työskentelee kuvataiteilijana käyttäen akvarelleja sekä akryyli- ja öljyvärimaalauksia. 

Sam Fröjdön monipuolisuus muusikkona ja säveltäjänä on siis kiistaton. Pelkästään syksyllä 2022 julkaistaan hänen nimikirjoituksellaan varustettua lastenmusiikkia (Tjolahåpp! Numero 2) ja jazzia sekä taidemusiikkia. Joulukuussa 2021 hän julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Isle Of Joy.