Kevin Åkerlund

Sävellyskilpailu

Sävellyskilpailu Rusk-fanfaarin järjestää Pietarsaaren Sinfonietta.
 
Rusk-festivaali on vuosittain marraskuun lopulla Pietarsaaressa järjestettävä kamarimusiikkifestivaali, jossa rohkealla ja ennakkoluulottomalla tavalla yhdistyvät kansainvälisesti arvostetut taiteilijat, korkeatasoinen kamarimusiikki ja eri taiteenalat. Tapahtuman ytimessä on kaupungin keskustassa sijaitseva Campus Allegro ja Schauman-sali, mutta tapahtumat levittäytyvät myös laajemmin kaupunkiympäristöön.
 
Festivaalin perustivat vuonna 2013 klarinetisti Christoffer Sundqvist ja säveltäjä Sebastian Fagerlund. Viikon aikana kuullaan useita konsertteja, joissa uusi tekniikka kohtaa perinteen ja suomalaiset ja kansainväliset muusikot esittävät kamarimusiikin klassikkoja ja harvinaisuuksia sekä uutta musiikkia. Vuodesta 2020 festivaalin taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Anna-Maria Helsing
 
Kilpailuaika ja palkinto
 
Kilpailutöitä vastaanotetaan 1.8.–30.9.2022 välisenä aikana. Kilpailu on avoin sävellyksestä kiinnostuneille, vuonna 1992 tai myöhemmin syntyneille opiskelijoille. Kaikki kilpailijat sitoutuvat noudattamaan kilpailun sääntöjä.
 
Rusk – Kamarimusiikkia Pietarsaaressa 2022 -festivaalin avajaistilaisuuden yhteydessä jaetaan 1 000 euron palkintosumma. Pietarsaaren Sinfonietan nimeämä tuomaristo valitsee voittajan. Tuomariston päätöksestä ei voi valittaa.
 
Idea ja aihe
 
Sävellyskilpailu perustuu fanfaarimusiikin säveltämiseen. Fanfaari esitetään Rusk kamarimusiikkia Pietarsaaressa 2022 -festivaalin avajaisten yhteydessä.
 
Rusk Kamarimusiikkia Pietarsaaressa 2022 järjestetään 22. –26.11. Vuoden teemana on “Jumalat ja jumalattaret” ja teemasäveltäjiksi on kutsuttu Johan Ullén (Ruotsi) sekä Anna Thorvaldsdottir (Islanti). RUSK 2022 -festivaalille on kutsuttu muun muassa kitaristi Anabel Montesinos, viulisti Christian Svarfvar, sellisti Senja Rummukainen, sopraano Angelika Klas ja Kotaja Quintet, säveltäjä ja pianisti Johan Ullén, Iceland Dance Company, Norrbotten NEO-ensemble, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja Vaasan Kaupunginorkesteri. Johan Ulléniltä ja Sam Fröjdöltä on tilattu kamarimusiikkiteoksia.
 
Tanssi muodostaa keskeisen teeman ja fokuksessa on erityisesti tango. Ohjelmassa on esimerkiksi Astor Piazzollan musiikkia, Johan Ullénin “Kuolemansynnit – Seitsemän tangoa pianotriolle” ja “The Dark Triad – Psychological Tango Traits” soolosellolle. Painopisteenä on myös pohjoismainen musiikki, ohjelmassa on useita teoksia sekä Suomesta, Ruotsista että Islannista.
 
Vuoden 2022 Rusk-festivaali huipentuu yhteistyöprojektiin, johon osallistuvat Rusk-taiteilijat, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Vaasan kaupunginorkesteri ja islantilainen tanssiseurue Iceland Dance Company. “AIŌN – ajan ja ikuisuuden jumala”-nimisessä päätöskonsertissa esitetään Anna Thorvaldsdottirin ja Erna Ómarsdottirin suurteos AIŌN (2018). Tanssiesitys AIŌN on kuvailtu yhtä paljon visuaalisena seikkailuna kuin suurenmoisena sinfonisena äänikokemuksena. Erna Ómarsdotterin tekemässä koreografiassa, tanssijat, orkesterimuusikot ja kapellimestari liikkuvat yhdessä suuressa visuaalisessa seikkailussa. Teos on ainutlaatuinen siinä, kuinka kaikki osat integroituvat toisiinsa ja tanssijoista ja muusikoista muodostuu yksi suuri kokonaisuus. Teos sai kantaesityksensä (Göteborgs Symfoniker, Iceland Dance Company, Anna-Maria Helsing) Point Music Festivaalilla Göteborgissa toukokuussa 2019. “AIŌN – ajan ja ikuisuuden jumala” esitetään kahdesti, perjantaina 25.11. ja lauantaina 26.11. Schaumansalissa.
 
Muoto ja osallistuminen
 
Sävellyksen aktiivisen pituuden tulee olla noin 1–2 minuuttia. Sävellystä ei kirjoiteta suuremmalle yhtyeelle. Ruskin vuoden 2022 taiteilijakokoonpanossa käytettävä soitinnus on seuraava: kaksi viulua, alttoviulu, kaksi selloa, huilu, klarinetti, lyömäsoittimet (1soittaja), kaksi pianoa, kitara. Sävellyksen tyylin tai genren osalta ei ole rajoituksia. Sävellykseen ei kuitenkaan saa sisältyä tekstiä. Valmiin kilpailukappaleen on oltava lopullinen. Sävellystä ei voi muuttaa jälkikäteen. Kilpailukappaletta ei saa julkaista tai esittää julkisesti ennen Rusk kamarimusiikkia Pietarsaaressa avajaiskonserttia 23.11.2022.
 
Kaikki oikeudet kilpailuteokseen säilyvät säveltäjällä. Pietarsaaren sinfonietta pidättää oikeuden käyttää ja julkaista voittajakappaleen Rusk kamarimusiikkia Pietarsaaressa 2022 -festivaalin yhteydessä.
Kaikki teokset lähetetään nimimerkillä. Jos säveltäjällä on useampi kilpailuteos, kaikki teokset lähetetään eri nimimerkeillä. Sävellys (partituuri ja stemmat) toimitetaan pfd-tiedostona. Valmiista teoksesta on myös mahdollista lähettää midiversio AIFF-, WAV- tai MP3-tiedostona. Sävellys lähetetään joko s-postiosoitteeseen kaija.ena@jakobstad.fi tai postitse osoitteeseen:
 
Pietarsaaren sinfonietta
c/o Kaija Ena
Isokatu 9
68600 Pietarsaari
Kuoreen merkintä ”Fanfaari”
 
Säveltäjä vastaa itse mahdollisista taltiointikustannuksista. Määräpäivän jälkeen lähetettyjä kilpailuteoksia ei huomioida. Teoksista tulee ilmetä seuraavat tiedot:
 
1. Teoksen nimi.
2. Säveltäjän nimi.
3. Säveltäjän nimimerkki.
4. Kuvaus siitä, miten sävellys liittyy Rusk kamarimusiikkia Pietarsaaressa vuoden 2022 tematiikkaan.
5. Yhteystiedot.
 
Voittajat ilmoitetaan lokakuun puolivälissä.
 
Lisätietoja: Anna Madsen, puh. 044 785 1697, anna.madsen@jakobstad.fi