Taiteelliset johtajat

Christoffer Sundqvist

Avaa CV klikkaamalla tästä

”RSO:n sooloklarinetisti Christoffer Sundqvist on eleettömästi vain parastaan tarjoten noussut suomalaisten instrumentalistien huipulle. Musisoinnin sulavuus, rytminen kimmoisuus, äärimmäisyydet tavoittava sointikirjo ja varma tyylitaju ovat lumonneet aina, olipa kyse orkesterisooloista, kamarimusiikki- tai solistiesityksistä.” Helsingin Sanomat 3.9.2011

Christoffer Sundqvist (s. 1978) aloitti klarinetinsoiton opintonsa Pietarsaaren konservatoriossa Bernhard Nylundin oppilaana. Vuonna 2002 hän suoritti diplomin Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Anna-Maija Korsimaa.  Sundqvist jatkoi opintojaan Baselin musiikkikorkeakoulussa professori Francois Bendan johdolla. Hän on myös osallistunut Hans Rudolf Stalderin, Guy Deplusin, Charles Neidichin sekä Ronald van Spaendonckin mestarikursseille sekä opiskellut kamarimusiikkia useiden merkittävien muusikoiden johdolla. Christoffer Sundqvist voitti jaetun ensipalkinnon Crusell-klarinettikilpailussa vuonna 2002. Hänet on myös palkittu Pro Musica -mitalilla sekä ensimmäisellä palkinnolla Espoon Juvenalia-kamarimusiikkikilpailussa.

Christoffer Sundqvist valittiin Radion sinfoniaorkesterin vuoden 2004 debytantiksi. Viime vuosina hän on soittanut lähes kaikkien suomalaisorkestereiden solistina. Ulkomaisista solistivierailuista mainittakoon BBC Symphony Orchestra, Göteborgin sinfoniaorkesteri, Sinfonieorchester Basel sekä liettualainen St Christopher Chamber Orchestra. Kapellimestareina ovat olleet mm. Jukka-Pekka Saraste, John Storgårds, Sakari Oramo, Okko Kamu, Juha Kangas ja Hannu Lintu. Sundqvist on vakituinen vieras eurooppalaisilla festivaaleilla. Hän on vieraillut mm. Varsovan syksy -festivaalilla, Fürstensaal Classix -festivaalilla Kemptenissä, Märzmusik-festivaalilla ja West Cork -kamarimusiikkifestivaalilla Irlannissa. Kauden kiinnityksistä 2013-14 mainittakoon solistidebyytit Nordwestdeutsche Philharmonien ja Norrköpingin Sinfoniaorkesterin kanssa sekä Erkki-Sven Tüürin klarinettikonserton kantaesitys Radion Sinfoniaorkesterin solistina.

Christoffer Sundqvist on aktiivinen kamarimuusikko ja mm. Arktinen hysteria -puhallinkvintetin perustajajäseniä. Toinen tärkeistä kamarimusiikkikokoonpanoista on turkulainen Plus-ensemble. Sundqvist on konsertoinut Suomessa ja ulkomailla myös mm. Danel-kvartetin, Kodály-kvartetin, Uusi Helsinki -kvartetin, Tempera-kvartetin, Pekka Kuusiston, Sakari Oramon, Paavali Jumppasen, Bella Davidovichin, Dmitri Sitkovetskyn, Herve Joulainin, Niek de Grootin  sekä Philippe Graffinin kanssa. Vuodesta 2013 lähtien Sundqvist on toiminut Jabostads Sinfoniettan taiteellisena johtajana sekä Rusk-festivaalin taiteellisena johtajana.

Christoffer Sundqvist on kantaesittänyt Markus Fagerrudin sekä Sebastian Fagerlundin klarinettikonsertot. Syksyllä 2007 hän kantaesitti yhdessä Tommi Aallon kanssa Aulis Sallisen kaksoiskonserton klarinetille ja alttoviululle Radion sinfoniaorkesterin solistina. Kamarimusiikkiyhtyeidensä kanssa hän on kantaesittänyt lukuisia suomalaisia teoksia mm. P.H. Nordgrenilta, Sampo Haapamäeltä, Magnus Lindbergiltä ja Atso Almilalta. Sundqvist tekee tiivistä yhteistyötä Sebastian Fagerlundin kanssa. Yhteistyön viimeisimpiä kantaesityshedelmiä ovat klarinettikonserton lisäksi Trio vuodelta 2010 ja Sonaatti vuodelta 2011.

Sundqvist levyttää BIS ja Alba -levymerkeille. Viimeisimpiä levytyksiä ovat Fagerlundin klarinettikonserton Emma-palkittu ja laajaa kansainvälistä huomiota saanut levytys Göteborgin Sinfoniaorkesterin kanssa BIS:lle, Peter Eötvösin ja Aulis Sallisen konserttojen levytys Alba:lle sekä Plus Ensemblen Jukka Tiensuun musiikkia sisältävä EMMA-palkittu levy ALBA:lle.

Vuodesta 2005 lähtien Sundqvist on ollut Radion sinfoniaorkesterin sooloklarinetisti. Christoffer Sundqvist opettaa klarinetinsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä säännöllisesti mestarikursseilla.

Sebastian Fagerlund

Avaa CV klikkaamalla tästä

Sebastian Fagerlund (s. 1972) on lunastanut paikkansa sukupolvensa menestyneimpien eurooppalaisten säveltäjien joukossa. Hän opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Helsingissä Erkki Jokisen johdolla ja suoritti sävellysdiplominsa vuonna 2004.

Tärkeää Fagerlundin työssä on hänen kiinnostuksensa suurimittaisia muotoja kohtaan sekä syvä usko musiikkiin elämän suurten kysymysten ja eksistentiaalisten kokemusten ilmaisuna. BBC Music Magazine kuvaili Sebastian Fagerlundin musiikin sisältävän ”rajoittamattomia teknisiä voimavaroja, jotka ovat merkittävän mielikuvituksen palveluksessa”. Hänen teoksiinsa liitetään niin ikään vahva tunne instrumentaalisesta virtuositeetista ja muusikkoudesta. Näiden myötä hän luo musikaalisia draamoja, joiden ilmaisuvoimassa yhdistyvät intensiteetti ja kommunikaatio, sekä perehtyminen erilaisiin musiikillisiin perinteisiin.

Fagerlundin musiikkia ovat tilanneet ja esittäneet johtavat orkesterit, kapellimestarit ja muusikot ympäri maailmaa. Hänen teosvalikoimansa sisältää niin ooppera- kuin kamarimusiikkia ja sooloteoksia, joista merkittävimpiä ovat hänen konserttonsa ja orkesteriteoksensa. Näitä ovat esittäneet mm. BBC Symphony Orchestra (Sakari Oramo), Bergens Filharmoniska Orkester (Edward Gardner), Radion Sinfoniaorkesteri (Hannu Lintu), Singapore Symphony Orchestra (Osmo Vänskä), Buffalo Symphony Orchestra (JoAnn Falletta) sekä solistit, joista mainittakoon viulisti Pekka Kuusisto, käyrätorvitaiteilija Hervé Joulain, fagotisti Bram van Sambeek ja klarinetisti Christoffer Sundqvist.

Sebastian Fagerlundille myönnettiin vuonna 2011 Suomen arvostetuin musiikkipalkinto, Teosto-palkinto, orkesteriteoksesta Ignite. Samana vuonna Ignite valittiin myös Wienin International Rostrum of Composersin suosittelemaksi teokseksi. Sebastian Fagerlund toimii vuodesta 2013 Pietarsaaressa järjestettävän kamarimusiikkifestivaali RUSKin taiteellisena johtajana. Amsterdamin Concertgebow on kutsunut Fagerlundin vierailevaksi säveltäjäkseen kaudelle 16/17.

Fagerlundin musiikkia levyttää levy-yhtiö BIS ja kustantaa Edition Peters.