Vuoden säveltäjä

Outi Tarkiainen

Avaa CV klikkaamalla tästä

Outi Tarkiainen (s. 1985) on yksi sukupolvensa kiinnostavimpia säveltäjiä, jonka teoksia ovat tilanneet ja esittäneet mm. Tapiola Sinfonietta, Kamariorkesteri Avanti!, norjalainen Arctic Philharmonic Orchestra ja hollantilainen Metropole Orchestra. Tarkiainen on säveltänyt vokaali-, kamari- ja soolosoitinmusiikkia, teoksia orkesterille ja solistille sekä musiikkia jazzorkestereille. Hänen musiikkiaan julkaisee Edition Wilhelm Hansen.

Tarkiainen on säveltäjänä erityisesti kiinnostunut ihmisäänestä sen moninaisuudessaan. Hänen toistaiseksi laajamuotoisin vokaaliteoksensa on saamenkielinen 45-minuuttinen orkesterilaulusarja Maa, kevään tytär (2015), jonka sävelkieli piirtää pohjoisen maailman kaaria värikylläisin vedoin. Useista Tarkiaisen teoksista voi löytää juuria paitsi länsimaisen taidemusiikin, myös jazzmusiikin traditioon. Hänen teoksissaan nämä kaksi perinnettä elävät usein orgaanisesti ja innovatiivisesti syvätason vuorovaikutuksessa keskenään. Tästä oiva esimerkki on saksofonisti Jukka Perkolle sävelletty saksofonikonsertto Saivo (2017), joka oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi vuonna 2018.

Tarkiaisen teoksia on esitetty monilla tärkeillä festivaaleilla, kuten Helsingin Juhlaviikoilla, Pohjoismaisilla musiikkipäivillä, Musica Novassa ja Pori Jazzeilla. Vuonna 2015 hän oli residenssisäveltäjänä ranskalaisella Musique Classique d’Uzerche –festivaalilla, jossa esitettiin yhteensä kuusi hänen kamarimusiikkiteostaan. Pohjoismaiden lisäksi hänen musiikkiaan on kuultu useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa, esittäjinä mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Lapin kamariorkesteri, Uusinta Ensemble, Zagros Ensemble ja Henry Mancini Institute Chamber Orchestra. Kapellimestareina hänen teoksissaan on toiminut mm. John Storgårds, Okko Kamu, Santtu-Matias Rouvali ja Jaakko Kuusisto, ja solisteina mezzosopraano Virpi Räisänen sekä jazzlegendoja kuten David Liebman, Randy Brecker, Conrad Herwig, Peter Erskine ja Dick Oatts.

Säveltäjä-kapellimestarivieraana Tarkiainen on esiintynyt Ljublajanassa Slovenian radion jazzorkesterin kutsumana sekä Norrbotten Big Bandin kutsumana Ruotsin kiertueilla vuosina 2011 ja 2015. Vuoden 2017 hän toimi Norrbotten Big Bandin residenssisäveltäjänä, josta yhteistyöstä julkaistiin levy Unpainted Portraits (Prophone Records 2018). Tarkiaisen kamarimusiikkia esitellään puolestaan levyllä Beyond Poems (Alba Records 2017), jossa esiintyy sopraano Tuuli Lindeberg, Kamus-kvartetti ja Uusinta Ensemblen muusikoita. Tarkiaisen debyyttilevy Into the Woodland Silence julkaistiin vuonna 2013 ja siinä esiintyi Norrbotten Big Band solistinaan vokalisti Aili Ikonen. Tarkiaisen tuotantoa on levyttänyt myös Umo Jazz Orchestra, Lapin kamariorkesteri, Metropole Orchestra ja Metropole String Orchestra sekä Emma Salokoski.

Tarkiainen opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Eero Hämeenniemen ja Veli-Matti Puumalan johdolla ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010. Opintojaan hän on täydentänyt mm. Lontoon Guildhall School of Musicissa ja University of Miamissa. Sävellystyönsä ohella Tarkiainen on toiminut lappilaisen Hiljaisuus-festivaalin taiteellisena johtajana 2014–2018.

”Nopeimmin nouseva nykysäveltäjämme” (Yle 20.10.2017)

”The extreme quiet of the forest is perhaps the most beautiful silence there is. Sibelius knew that, and so does the ever fascinating Finnish composer Outi Tarkiainen, whose fusion of silence and music, as well as jazz and classical idioms, draws on her Lapland roots and on the mystery and melancholy of life in the north.” (Gramophone, 05/2017)

”Outi Tarkiaisen saksofonikonsertto on kypsä ja inspiroiva teos. Tarkiaisen väriaisti on hienostunut, ja hän osaa käsitellä orkesteria lumoavasti.” (HS 19.11.2017)

”Väkevä orkesterinkäsittely muovasi saksofonikonserttoa […] Orkesteri on selvästi Tarkiaisen omin ilmaisukanava.” (Rondo 18.11.2017)

[Into the Woodland Silence] är helt enkelt ett upprörande stycke musik, där känslorna ligger utanpå. Disharmoniskt och starkt, svårt att värja sig mot.” (Norrbottens-Kuriren 23.3.2015)

”Outi Tarkiaisen puhallinkvintetto Tie sinne on hiekkaa tai jotain muuta soivaa ainetta paljasti nasevasti rytmiodotuksilla leikkivän säveltäjän.” (HS 16.6.2013)

[Liebklinge-orkesteriteoksessa] oli kaunis oivallus irrottaa viulutrio ja klarinettiduo kuljeksimaan ympäri musiikkitalon viinitarhasalia.” (HS 6.2.2012)

http://www.outitarkiainen.fi

text