Kaupo Kikkas

Andres Kaljuste

Altviolin

Estniska Andres Kaljuste utbildades ursprungligen som violinist. I början av tjugoårsåldern utvecklade han en förkärlek för altviolinen och detta förhållande har blomstrat sedan dess. Efter studier i Sverige och Tyskland jobbade Andres i Storbritannien som violinist och altviolinist med orkestrar som Philharmonia Orchestra och Royal Philharmonic Orchestra. Han verkade som gästande konsertmästare i Uleåborgs stadsorkester innan han flyttade till Helsingfors för att studera orkesterdirigering för Atso Almila och Hannu Lintu vid Sibelius-Akademin. Vid sidan av sina dirigentstudier gästspelade han som stämledare för altviolin vid Helsingfors stadsorkester tre säsonger i rad. 

Som dirigent har han uppträtt med många orkestrar i Norden, inklusive Helsingfors stadsorkester, Odense symfoniorkester, Mellersta Österbottens Kammarorkester och Björneborgs stadsorkester. Några av höjdpunkterna denna säsong inkluderar att dirigera Estlands nationella symfoniorkester, Pärnu stadsorkester samt Brandon Hill Chamber Orchestra i Storbritannien. Han kommer också att spela uruppförandet av ett nytt beställningsverk för viola och piano av den spännande unga estniska kompositören Rasmus Puus, skrivet särskilt för Kaljuste och pianisten Sophia Rahman.

Kaljuste har också spelat in kammarmusik av Sharon Fraber och Eleanor Alberga för Signum Records respektive Navona Records.