Fredrick Francke

Christian Svarfvar

Violin

Den svenska violinisten Christian Svarfvar (f.1982) har etablerat sig som en av Skandinaviens mest intressanta och eftertraktade solister.

Christian Svarfvar är uppvuxen i en musikerfamilj och redan i tidig ålder visade Christian exceptionell talang. Endast 12 år gammal debuterade han i Mendelssohns violinkonsert tillsammans med Svenska Kammarorkestern.

2008 utseddes Christian Svarfvar till Rising Star av Stockholms konserthus och European Concert Hall Organization och sedan dess framträder han regelbundet med ledande symfoniorkestrar i Europa.

Prisad för sin virtuositet och vackra ton har han uppträtt som solist i utsålda konserthus som Carnegie Hall i New York, Concertgebouw i Amsterdam, Musikverein i Wien, Simon Bolivar Concert Hall i Caracas, Cité de La musique i Paris, Kölner Philharmonie, Palais des Beaux arts i Bryssel, Seoul Art Center, Birmingham Symphony och Tjajkovskij Hall i Moskva.

2016 släppte han tillsammans med pianisten Roland Pöntinen den kritikerrosade skivan “Aprés un rêve” på BIS records. Skivan blev utnämnd till årets skiva av Dagens Nyheter och beskrevs med orden: ”Svarfvar och Pöntinen skapar ett drömtillstånd vars känsla för den franska kammarmusiken just nu är ojämförlig bland svenska musiker.”

2021/22 lanserades hans inspelning av J S Bachs samtliga violinkonserter (recomposed) inspelade i Abbey Road Studios tillsammans med London Philharmonic Orchestra. Även den skivan blev internationellt hyllad i ledande musikpress. I Sverige har skivan hyllats i både DN, Opus Magasin och i TV4 (Jan Gradvall). Albumet har stremats mer än 3 miljoner gånger på streamingplattformarna Spotify och Apple Music.

Christan är också mycket engagerad i sätt att utöka klassisk musiks sociala och kulturella inverkan och arbetar aktivt med olika artister och organisationer i en mängd olika genrer. Under 2022 kommer Christian bland annat att spela in en ny skiva tillsammans med London Philharmonic, (vilket blir hans tredje skiva med LPO), där han tolkar musik av Benny Andersson, arrangerat för stor symfoniorkester och soloviolin. (Naxos)

Christians intresse för film och filmmusik har lett till samarbeten med Howard Shore, kompositören bakom storfilmer som Sagan om ringen. Bland annat har Christian uruppfört hans violinkonsert tillsammans med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm med Howard Shore som dirigent.

Christian Svarfvar är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid anrika Juilliard School, New York där han avlade masterexamen 2005 med highest honor.

2016 tilldelades han Stockholm Culture Award.

Sedan 2020 är Christian anställd som universitetslektor vid Örebro Universitet.