Erna Ómarsdóttir

Koreograf

Erna Ómarsdóttir, konstnärlig ledare för Iceland Dance Company, tog examen från P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) 1998. Efter sin examen arbetade hon med Jan Fabre, les ballets C de la B, Sidi Larbi Cherkaoui och blev en av grundarna till kollektiven Ekki (Reykjavík) och Poni (Bryssel). Hon har skapat och regisserat ett antal verk för Iceland Dance Company, däribland We are all Marlene Dietrich FOR (2005) i samarbete med Janez Janza (Emil Hrvation) och Transaquania - out of the blue (2009) samt Transaquania - into thin air ( 2010) i samarbete med Damien Jalet och Gabríela Friðriksdóttir. 2009 skapade och regisserade Erna Black Marrow för det australiensiska företaget Chunky Moves, i samarbete med Damien Jalet. Verket presenterades på Melbourne International Arts Festival och återupptogs 2015 tillsammans med Iceland Dance Company. För sin koreografi i Njála, ett samarbete mellan IDC och Reykjavíks stadsteater (2015), erhöll Erna det isländska scenkonstpriset 2016, i kategorin dans- och scenrörelse. 2018 koreograferade Erna William Shakespeares Romeo och Julia i samarbete med Halla Ólafsdóttir, för Gärtnerplatz-baletten i München.

2008 grundade Erna och Valdimar Jóhannsson performancegruppen Shalala, paret utgör också medlemmarna i det teatraliska bandet LAZYBLOOD. Erna och Valdimar var de kreativa ledarna för Iceland Dance Companys SACRIFICE, en festival för vanliga ting som anses heliga, som hade premiär i mars 2017 och har turnerat i Europa sedan dess. Deras senaste samarbete är The Best of Darkness, den fjärde och sista delen i en serie verk som framfördes av IDC till musik av Sigur Rós. Den första delen i serien var At Dusk, We Embrace, som uruppfördes av IDC på Sigur Rós-festivalen Norður og Niður. Sedan kom videoinstallationen Örævi i samarbete med Pierre-Alain Giraud, uruppförd vid invigningen av Winter Lights Festival i Reykjavík 2018. Den tredje delen, Variations of Darkness, framförde IDC på Reykjavík Arts Festival i juni 2018.

Erna har arbetat tätt med bildkonstnärerna Matthew Barney, Ragnar Kjartansson och musikerna Björk, Sigur Rós, Jóhann Jóhannsson och Ben Frost. Hon var biträdande ledare för Les Grandes Traversees i Bordeaux, Frankrike 2007 och konstnärlig ledare för Reykjavík Dance Festival 2014. Ballet Tanz har i sina årliga recensioner nominerat Erna ett flertal gånger för hennes arbete. Hon har mottagit 6 stycken Iceland Performing Arts-priser och är residenskonstnär för APAP - advancing performing arts project, ett europeiskt nätverk som förenar internationella och regionala infallsvinklar på samtidskonst.