Johan Bridger

Johan Bridger

slagverk

"För ett intensivt personligt uttryck, briljant teknisk behärskning och en betvingande scenisk närvaro." Så löd motiveringen när marimbaoch slagverksvirtuosen Johan Bridger vann Solistpriset 2004. Samma år vann han även första pris i Belgium International Marimba Duo Competition och debuterade på både prestigefulla Wigmore Hall i London och på PASIC i USA. Sedan dess har Bridger gjort ett stort antal uppskattade och kritikerrosade soloframträdanden, spelat med ett flertal svenska och utländska orkestrar och uppträtt på stora scener som Mariinsky Theatre och Carnegie Hall.

Thomas Søndergård, Mats Rondin, Eva Ollikainen, Hans Pålsson, Per Tengstrand, Hugo Ticciati, Urban Agnas och Håkan Hardenberger är några av de internationellt kända artister som Bridger samarbetat med. Han har även medverkat som solist i Sveriges Radio P2 och SVT vid flera tillfällen och bjuds regelbundet in till festivaler.

Johan Bridger är född 1976 och studerade slagverk för bland andra Lennart Gruvstedt vid Musikhögskolan i Malmö och professor Michael Burritt vid Northwestern University i Chicago. Sina marimbastudier fördjupade han för Leigh Howard Stevens. Bridgers repertoar är exceptionellt mångsidig och sträcker sig från J.S. Bach till nyskriven och samtida konstmusik. Han har också uruppfört flera verk av ledande kompositörer som Alejandro Vinao, Pius Cheung, Marcin Blazewits, Daniel Börtz, Staffan Storm och Tobias Broström.

I sin strävan att utforska och ständigt utveckla marimban och andra slagverk, ger Bridger inte bara konserter, utan även föreläsningar och mästarklasser i Sverige och runt om i världen. Han undervisar också regelbundet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn, Syddansk Musikkonservatorium i Odense, Musikhögskolan i Malmö och Sundsgårdens folkhögskola.