Anders Alm

Petter Sundkvist

Dirigent

Petter Sundkvist är i dag en av de mest eftersökta svenska dirigenterna. Förutom de svenska orkestrarna har han dirigerat symfoniorkestrar i hela Norden, Storbritannien, Tyskland, Italien, Holland, Ryssland, Kroatien och Slovakien.

Under det senaste decenniet har han varit knuten som chefdirigent eller förste gästdirigent i Svenska Kammarorkestern, Gävle Symfoniorkester och Norrbottens Kammarorkester/Norrbotten NEO, vars konstnärlige ledare han var t o m 2012. Mellan 2004-2007 var Petter Sundkvist även chefdirigent för Musica Vitae, med vilka han genomförde omfattande turnéer i Europa och USA.

Petter Sundkvist ägnar mycket tid åt nutida musik och har gjort mer än 100 uruppföranden av nordiska tonsättare. Han har också dirigerat ett femtontal uppsättningar i de svenska operahusen samt mer än dussinet kammaroperauppsättningar.

Skivbolaget Naxos gav Petter Sundkvist en ledande roll i ett omfattande inspelningsarbete av svensk musik. Internationellt har i synnerhet inspelningarna av Stenhammar med Royal Scottish National Orchestra och Joseph Martin Kraus med Svenska Kammarorkestern blivit uppmärksammade och väl mottagna. I dessa inspelningar utforskar Petter Sundkvist den moderna orkesterns möjligheter till ett tidstroget spel - något som även speglas i hans arbete med Haydn, Mozart och Beethovens musik. De fyra Kraus-albumen har alla mottagits med lovord från internationell press, och den första belönades 1999 med det prestigefyllda priset Cannes Classical Award. Vid sidan av de talrika Naxos-inspelningarna innehåller Petter Sundkvists diskografi även inspelningar på BIS, Caprice, Swedish Society, DaCapo och Phono Suecia med bland andra Sveriges Radios Symfoniorkester och Göteborgs Symfoniker. 2016 har Petter varit handledare i workshops med Edsbjergs Ensemble. Petter har dirigerat Marinens Musikkår, Arméns Musikkår med blandad klassisk repertoar och än i dag är han flitigt anlitad och efterfrågad med dessa musikkårer. Petter har dirigerat Göteborgs Wind Orchestra. Många inspelningar med bl a NEO & CD i Jubileumsproduktion NEO 2017. För att nämna några fler engagemang har Petter varit engagerad i Klangfestivalen i Köpenhamn med Norrbottensmusiken NEO & Per Mårtensson 2018, Tonsättarfestival med Benjamin Staern 2022 m.m.

Petter Sundkvist ägnar sig även åt undervisning och innehar sedan 2002 en tjänst som professor vid Musikhögskolan i Piteå. Petter Sundkvist blev invald som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien i maj 2015.