Risto-Matti Marin
Heikki Tuuli

Risto-Matti Marin

piano

Risto-Matti Marin (f. 1976) har hyllats för att vara i den absoluta toppklassen av alla finländska pianister. Han har spelar in flera internationellt erkända solopianoskivor och flera skivor med kammarmusik. Han har också gjort ett antal inspelningar för Rundradion (Yle). Marins repertoar varierar - från hörnstenarna i de klassiska och romantiska pianoverken till ovanliga stycken, transkriptioner och nutida musik. Marin avlade sin doktorsexamen 2010 vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. I tillägg till sitt arbete som konsertpianist och kammarmusiker föreläser Marin om pianomusik och undervisar vid mästarkurser i Finland och utomlands. Han arbetar också deltid som lärare vid Sibelius-Akademin vid Konstuniversitetet i Helsingfors.

Som solist, och även som kammarmusiker tillsammans med den klassiske saxofonisten Olli-Pekka Tuomisalo, har Marin uruppfört dussintals finska nutida verk av bland andra Eero Hämeenniemi, Sebastian Fagerlund och
Matthew Whittall. Nyligen var Marin en av två, tillsammans med Angela Hewitt, som fick Whittalls pianokonsert dedikerad till sig. Marin verkade som solist i Eurpoapremiären av denna pianokonsert "Nameless Seas" i november 2017 tillsammans med finländska Radions Symfoniorkester, dirigerad av Olari Elts.

Två skivor med okänd finländsk pianorepertoar - en skiva med nutida musik "Sixth Sense" (2018) och en skiva med romantisk finländska pianomusik "Hidden Treasures" (2019) - blev båda nominerade i kategorin bästa klassiska album på finländska Emma-galan. I februari 2021 utgavs det fjärde och sista albumet med Marins undersökningar av de kompletta transkriptionerna av Liszts symfoniska poem gjorda av hans elev August Stradal (1860–1930) - alla av dessa inspelade för första gången.