Sam Fröjdö

Tonsättare

Sam Fröjdö är uppvuxen i arbetarhem i  Kronoby i Mellersta Österbotten. Med en syskonskara om sex barn var det ett fartfyllt hus, aldrig tomt på sjungna melodier, toner på dragspel och violin, på piano och gitarr. Trummorna kom så småningom att bli Sams val av instrument, ett instrument han tidigt visade sig ha naturlig talang för. Han spelade redan som 12 och 13-åring i de lokala teater- och revyorkestrarna och grundade snart sina egna rockband med likasinnade kompisar i bygden. 

Sam är känd för sin mycket breda kunskap i området, ett resultat av studierna som under åren 1992-2006 fört honom till LaFo (jazz/pop), Jakobstads Konservatorium (klassiskt slagverk), Åbo Yrkeshögskola (klassiskt slagverk, musikpedagogik), Åbo Akademi (musikvetenskap, komposition) Han prisades 2017 för bl a arbetet med Åbo School of Rock (numera Åbo Rockskola) som han grundade 2008. 

Fröjdö har sedan 1995 framträtt på scener av olika slag; som körsångare i nationaloperan (Operan Röd Hamn), som bassångare i sångensemblen Camerata Aboensis. Han har verkat som trumslagare i rockband som fört honom till många av Europas länder, och bl. a turnerat på Australiens östkust. Vid sidan om sitt arbete som konstnärlig ledare och lärare vid Rockskolan har Sam också fungerat som kördirigent för bl.a Åbo Sångarbröder Musices Amantes. Vidare kan nämnas att Fröjdö har gett ut noveller, samt skrivit en lång rad sångtexter och poesi. Därtill verkar han som bildkonstnär med akvareller samt tavlor i akryl och olja som uttrycksmedel. 

Sam Fröjdös mångsidighet som musiker och tonsättare behöver således inte ifrågasättas. Under hösten 2022 allena utkommer barnmusik (Tjolahåpp! Nummer 2) och  jazz,- såväl  som konstmusik bärande hans signatur. I december 2021 gav han ut sitt första soloalbum  under namnet Isle Of Joy.