Vasa stadsorkester

Regelbunden konsertverksamhet i Vasa inleddes år 1930, då en orkesterförening grundades i staden. Vasa stadsorkester kommunaliserades 1974 och fick då sitt namn. I Vasa stadsorkester ingår 31 musiker. Sedan januari 2021 har Tomas Djupsjöbacka varit chefsdirigent för orkestern. Orkesterns fadderkompositör är Markus Fagerudd. Orkesterns arbets- och konsertplats är Vasa stadshus, som är beläget i centrum av Vasa.

Orkestern ger konserter vid olika musikfester och festivaler, så som Rusk, Ilmajoki Musikfestspel, Musikfestspelen Korsholm och Lochteå Kyrkomusikfestspel. Utöver symfonikonserter ger orkestern också bl.a. underhållningskonserter och konserter för skolelever samt konserter som kombinerar olika musikgenrer. Även operasamarbeten med Vasa stadsteater och samkonserter med andra orkestrar från närregionen hör till orkesterns verksamhet. I tillägg till detta ordnar orkestern egna gästspel bl.a. i Helsingfors.

Från och med år 1999 har stadsorkestern medverkat i den Internationella Jorma Panulas Kapellmästartävling som ordnas av Viljo och Maire Vuorios stiftelse och hålls vart tredje år. Vasa stadsorkester medverkar också i Jorma Panulas kapellmästarkurser.