Vertavo

Øyvor Volle violin
Annabelle Meare violin
Berit Cardas viola
Bjørg Lewis cello

Vertavo-kvartetten är internationellt erkänd som en av de mest skickliga stråkkvartetterna som spelar idag. Ända sedan fyra mycket unga tonåringar började spela tillsammans i Norge 1984 har Vertavos framträdanden – nu rika på mognad och mycket fängslande ljudkvalitet – förtjusat publiker var de än spelar.

Vertavo närmar sig sitt 40-årsjubileum: i världen är de förmodligen den helt kvinnliga kvartett som har uppträtt under längst tid. Øyvor, Berit och Bjørg är alla grundande medlemmar och Annabelle har varit med i kvartetten de senaste tolv åren. ”Ihärdigt arbete, gedigen sammanhållning och lusten att berätta en historia genom musik – detta är vår heliga treenighet,” säger violasten Berit Cardas.

Vertavo-kvartetten är mottagare av Grieg-priset, det mest betydande norska kulturpriset, som tilldelas artister med högsta internationella status. Deras kammarmusikfestival, Vertavofestivalen i Norge, har varit en årligen återkommande hyllning till deras arbete som stråkkvartett och till deras samarbete inom kammarmusik sedan 2016.

För att fira 35 år i slutet av 2019 kuraterade Vertavo-kvartetten ett projekt vid namn Absolutt Haydn! Tillsammans med 15 andra stråkkvartetter framförde de alla Haydns stråkkvartetter på Sentralen i Oslo under 28 timmar. Det var ett unikt firande värdigt denna anmärkningsvärda ensemble som definieras av stor hängivenhet, generositet och konstnärlig excellens.

Mera information: vertavo.com